Politica si administratie

Minerii disponibilizaţi, instigaţi la violenţe?

Carmen Cosman

Prefectul judeţului Hunedoara a cerut, public, organelor de poliţie, declanşarea unei anchete care să stabilească dacă minerii disponibilizaţi au fost instigaţi la comiterea unor infracţiuni. Există informaţii, chiar din rândul foştilor ortaci, că acest lucru s-ar fi întâmplat.

Cea de-a doua tranşă a plăţilor compensatorii, acordată sub forma oarecum mascată a ajutoarelor de urgenţă, a ajuns pe cardurile minerilor disponibilizaţi. Cei care nu au semnat, până vineri, declaraţiile prin care se angajează să renunţe la tranşa a doua în schimbul ajutoarelor de urgenţă, echivalente ca sumă, au primit banii cash, dar numai la schimb cu declaraţia respectivă. „Astăzi au intrat, pe card, sumele necesare plăţilor compensatorii pentru persoanele care au avut anchetele sociale şi au semnat acele declaraţii şi în Valea Jiului este deja şi suma necesară pentru ceilalţi disponibilizaţi, care nu au semnat acele declaraţii. Plata se face în numerar la cele trei exploatări miniere, respectiv Uricani, Paroşeni şi Petrila, pentru persoanele care au anchetele sociale întocmite şi depun declaraţiile semnate”, a declarat prefectul judeţului Hunedoara, Attila Dezsi. Nu toţi au fost de acord cu anchetele sociale necesare pentru plata aşa-numitului ajutor de urgenţă, aşa că, până ieri la prânz, din 900 de disponibilizaţi, numai 830 aveau toate documentele. Nici declaraţiile nu au fost semnate de toţi, aşa că – potrivit datelor oficiale, doar pentru 481 de foşti mineri, banii s-au dat pe card. Restul, care a fost de acord până la urmă cu aceste declaraţii semnate pe propria răspundere, au primit banii în numerar şi, pentru că vorbim de sume mari, oamenii legii au fost pe străzile Văii Jiului în număr mare, tocmai pentru protecţia foştilor mineri.
De precizat că acordarea de ajutoare de urgenţă pentru disponibilizaţi este singura metodă legală prin care Executivul putea să asigure fondurile necesare acordării celei de-a doua tranşe a plăţilor compensatorii.
Pe de altă parte, prefectul de Hunedoara a cerut public o anchetă care să stabilească eventualele fapte de instigare la violenţe. „Fac un apel public către organele de urmărire penală, pentru a verifica dacă a existat instigare la vreo infracţiune care să aducă atingere bunelor relaţii privind convieţuirea socială în legătură cu aceşti oameni. Foarte mulţi disponibilizaţi mi-au sesizat, inclusiv mie, acest lucru”, a spus Attila Dezsi (foto).

Nu renunţă la grevă
Deşi s-a anunţat că se plăteşte a doua tranşă a salariilor compensatorii, unul dintre greviştii foamei, Sabin Firizoiu, spune că nu renunţă la protest. Este singurul dintre cei şase care a rămas pe poziţii, însă şi ceilalţi ortaci sunt alături de el, chiar dacă au renunţat la această formă extremă de protest. Sabin Firizoiu, fost angajat la EM Uricani, care duminică a ajuns la spital, nu vrea să renunţe la această formă de protest, până când nu va primi toţi banii conveniţi la ieşirea din sistem. „Nu renunţ. Stau în greva foamei, atâta timp cât îmi permite starea de sănătate. Destul am fost minţiţi. Nici în acea declaraţie pe care m-au pus să o semnez nu am încredere”, spune fostul miner.

4 comentarii la „Minerii disponibilizaţi, instigaţi la violenţe?

  • Valea Jiului este umilita de olteni gorjeni infiltrati de Condescu in ministere (Sorin Gaman,Maricel Hoara,…).

  • va zic sincer ca nu am auzit de asemenea instigari. tot respectul ptr. hotararea de care da dovada dl. Firizoiu.am impresia ca ce scriu ziarele seamana cu o provocare.

  • Sa infieram cu mandrie proletara „Dusmanii poporului” !
    De ce oare ne par cunoscute practicile ???

  • Am imresia ca tovarasul Lungu de la primaria Lupeni a intrat in panica. El este juristul illuminat al PSD-ului ?!
    Mortule…de pune mana pe tine …esti gata!!!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura