Actualitate

Mai este nevoie de dialog social real?

Carmen Cosman

Sindicaliştii hunedoreni s-au coalizat şi, prin intermediul unei audieri publice, încearcă să schimbe Legea 62/ 2011 a dialogului social, a condiţiilor de realizare a dialogului social şi a condiţiilor de stabilire a reprezentativităţii organizaţiilor sindicale. Dacă demersul lor nu va avea efectul scontat, liderii de sindicat sunt decişi să se „răzbune” la alegerile de anul viitor.

O procedură europeană
Nemulţumiţi de actualele prevederi legale, care le-ar îngrădi mult activitatea, reprezentanţii a patru formaţiuni sindicale hunedorene – Cartel Alfa, Blocul naţional Sindical, CNSLR Frăţia şi SIP Hunedoara – şi-au unit forţele şi au creat „Coaliţia pentru un dialog social real”, prin intermediul căreia au iniţiat o procedură de audiere publică cu tema „Mai este nevoie de dialog social real?”. O întrebare mai mult retorică, aşa cum au recunoscut şi reprezentanţii organizatorilor, dar la care vor răspunde şi parlamentari locali, care au fost invitaţi la dezbateri. „Am iniţiat o procedură mai puţin folosită la noi în judeţ, nu dezbatere, ci audiere publică. Este o procedură europeană, care la ei funcţionează foarte bine”, a explicat liderul SIP Hunedoara, Paul Rusu (foto, în dreapta). În cadrul dezbaterii, punctele de vedere se vor susţine doar de persoanele care au depus până ieri o opinie scrisă, iar vorbitorii (martorii) iau cuvântul în ordinea stabilită prin tragere la sorţi. Deşi în sală vor fi aproximativ 250 de persoane, acestea nu se pot manifesta, iar întrebări pot pune doar reprezentanţii mass media şi membrii Comisiei de Experţi.

Nemulţumiţi de limitarea facilităţilor
Practic, reprezentanţii „Coaliţiei pentru un dialog social real” sunt nemulţumiţi de limitarea drepturilor sindicaliştilor. „Pe legile vechi, sindicatele aveau dreptul la sediu, la telefon, la birotică şi erau cinci zile libere pe lună pentru activităţi sindicale. În momentul de faţă, nu mai există nici unul dintre aceste drepturi. Până anul trecut, în România, activitatea sindicală era recunoscută ca activitate în câmpul muncii. Chiar în unităţile private, liderii sindicali aveau cinci zile libere pe lună, în care erau scoşi din producţie. Erau plătiţi, dar făceau activitate sindicală”, a declarat Paul Rusu. Legea lasă totuşi o portiţă, dar transferă responsabilitatea în curtea angajatorului. „Tot ce aveam ca drept stabilit prin lege a rămas la latitudinea angajatorului, de a ni le mai oferi sau nu, în condiţiile în care tu, ca sindicalist, eşti într-o permanentă harţă cu el”, a explicat şi Nicolae Martin (foto, în stânga), vicepreşedintele Filialei Hunedoara a Cartel Alfa.
Audierea publică va avea loc sâmbătă, în sala „Spiru Haret“, de la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura