ComunitateFlash

La Costeşti, în cãutarea istoriei şi a distracţiei

Magdalena Şerban

Sărbătoarea de la Costeşti adună, în fiecare an, mii de oameni, care pe lângă lecţia de istorie, iau parte la un eveniment apreciat de peste patru decenii. Manifestările desfăşurate în acest week-end au dus mai departe tradiţia şi au strecurat în sufletele celor prezenţi, câte un dram de bucurie şi relaxare. Nu puţini au fost cei care au animat cabanele sau şi-au montat corturile, pentru a se afla, preţ de câteva zile, în mijlocul naturii.

Un program de zile mari

Serbările au debutat în anul 1967, la iniţiativa arheologului Dr. Constantin Daicoviciu, care a condus o perioadă îndelungată cercetările siturilor arheologice din Munţii Orăştiei. Având ca obiectiv evaluarea rezultatelor cercetărilor arheologice şi ecoul acestora în conştiinţa publică, în special a tineretului, ele au fost primite cu braţele deschise, încă de la prima ediţie, iar de atunci şi până acum, nu au fost întrerupte niciodată. După revoluţia din 1989 şi-au schimbat titulatura în «Istorie, natură şi cultură», aşa cum le regăsim şi azi. Astfel, şi în acest an, programul oferit a fost unul bogat, pe gustul atât al celor tineri, cât şi al celor ajunşi la vârsta senectuţii.
“Sâmbătă, cei prezenţi la Costeşti, veniţi din tot judeţul, dar şi din alte locuri din ţară, au avut parte de informări asupra civilizaţiei dacice din Munţii Orăştiei, ghidaj la cetăţile dacice Costeşti – Cetăţuie şi Blidaru şi de o prezentare a sistemului de fortificaţii din Munţii Şureanu. Mai apoi, tineretul s-a pus pe distracţie pe muzica unor artişti ca Alexandra Albu, Alexandra Stoienescu, Anca&Ioana Sârbu, Gabriel Cândea, Adina&Maria, Adnana Olariu şi Non Profit Band – Cristina Vasiu. Invitaţi speciali au fost Cristina şi Narcotic Sound & Christian D, iar seara nu s-a putut încheia fără tradiţionalul foc de artificii, urmat de o discotecă în aer liber”, a subliniat Viorel Bodea, primarul comunei Orăştioara de Sus, coorganizator al manifestărilor de la Costeşti.

Folclorul, la putere

Cum prima zi a adus pe scenă artişti importanţi, duminica nu putea să fie mai prejos. De data aceasta, la putere a fost muzica şi jocul popular. Mariana Deac, Nineta Popa, Ilie Medrea, Ciprian Roman, Valentin Crainic, Cristian Fodor şi Eugen Mihăilă au cântat şi i-au încântat pe spectatorii veniţi, în număr mare, iar îndrăgiţii Cornelia şi Lupu Rednic au oferit un spectacol pe cinste. Nu degeaba li s-a dus vestea din Maramureş până peste hotarele ţării, că au la inimă cântecul popular, dar mai presus de toate, au talent pentru asta. Grupul de fluieraşi din Costeşti şi Grupul Instrumental “Dor” al Centrului Judeţean Pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Hunedoara au acompaniat la mare artă, astfel încât, la trasul liniei, ediţia cu numărul 44 a fost bifată cu brio. „A venit multă lume şi asta ne bucură, pentru că înseamnă că le face plăcere oamenilor să-şi petreacă un week-end alături de ceea ce natura ne-a oferit şi istoria ne-a dat. Îi aşteptăm cu mare drag, şi la anul, la cea de a 45-a ediţie”, a încheiat Viorel Bodea, edilul comunei Orăştioara de Sus.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura