Politica si administratie

Jumãtãţi de mãsurã în servicii ale DGASPC Hunedoara

05 dgaspc protectia copilului deva (2)  Volodia Macovei

Bune proiectele de incluziune socială şi sprijinire a persoanelor cu probleme, dar ce se întâmplă în practică? Un exemplu interesant este cel al implementării, de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Hunedoara, a două proiecte, „Centrul de Management al Carierei pentru persoanele cu dizabilităţi din judeţul Hunedoara” şi „Făureşte-ţi Viitorul – Formarea profesională a romilor din judeţul Hunedoara”.

Experţi numai cu studii medii
Conform organigramei centrelor născute din aceste proiecte, Centrul de Management al Carierei şi Centrul Mobil de Incluziune Socială, organigramă aprobată de CJ Hunedoara, toate funcţiile prevăzute sunt cu acces pentru cei cu studii medii, chiar dacă e vorba de coordonatori ai centrelor sau de „experţi” în managementul carierei. Iată noile structuri aprobate: Centrul de Management al Carierei – Referent (coordonator centru), treapta I, nivel de salarizare studii medii – 1 post, Referent (expert dezvoltare carieră), treapta II, nivel salarizare: studii medii – 1 post, Administrator, treapta II, nivel salarizare: studii medii – 1 post; Centrul Mobil de Incluziune Socială – Referent (coordonator centru), treapta I, nivel de salarizare studii medii – 1 post, Referent (expert dezvoltare carieră), treapta II, nivel salarizare: studii medii – 1 post, Administrator, treapta II, nivel salarizare: studii medii – 1 post.

Alergie la studiile superioare
Problema este serioasă, pentru că, după ştiinţa noastră, dezvoltarea şi managementul carierei sunt cursuri care se studiază la nivel de masterat, adică, după studiile de licenţă. Inclusiv certificările serioase legate de consilierea în domeniul carierei nu pot fi obţinute decât de absolvenţii de studii superioare. Ar mai trebui amintit că, de obicei, în centre de consiliere privind cariera, lucrează oameni cu ştiinţă de carte în sociologie, psihologie şi pedagogie, care pot gestiona etapele de orientare în carieră. Aici, fiind vorba de consilierea unor persoane cu probleme, cu atât mai mult ar fi necesară folosirea de specialişti cu educaţie serioasă. Dar iată, absolvenţii de studii superioare, chiar dacă au specializare în domeniu, nu au loc în aceste centre.
Aşadar, ce îşi propun noile entităţi ale DGASPC Hunedoara, de nu au nevoie de adevăraţi specialişti? O fi ceva cu dedicaţie? Nu ştim. Conducerea instituţiei spune că îşi doreşte „facilitarea integrării pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi din judeţul Hunedoara” şi „îmbunătăţirea accesului pe piaţa muncii a persoanelor de etnie romă” prin „informare, consiliere, orientare şi mediere pe piaţa muncii”. Avem îndoieli serioase.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura