Comunitate

Infuzie de capital judeţean în asocierea de la Parcul Industrial Hunedoara

04-vali-bejinariu-parc-industrial-hunedoara-5Magdalena Şerban

Raportul de asociere în cazul Parcului Industrial Hunedoara urmează să se modifice. Conducerea instituţiei susţine că cel mai probabil din martie anul curent, Consiliul Judeţean Hunedoara va intra în această asociere.
Urmează aprobarea şi perfectarea documentaţiei
„Anul trecut, la nivel de reprezentanţi legali, am început discuţiile cu conducerea Consiliului Judeţean pentru cooptarea în grupul de asociaţi ai Parcului Industrial, din care fac parte Consiliul Local Hunedoara şi Sindicatul Siderurgistul. Am urmat acest pas, deoarece Parcul are nevoie de dezvoltare. În momentul de faţă nu se mai poate merge pe tipul de activitate Green Park, adică să oferi agenţilor economici interesaţi de investiţii doar un teren cu utilităţi. Ei fug de ideea de a investi în parte imobiliară, structuri pe verticală şi orizontală ce pot ajunge, ca şi costuri, la 300.000-400.000 de euro. Apoi, ca să-şi relocheze în Parc întreaga activitate din ţară sau străinătate, trebuie să investească alţi bani. Or, ce fac dacă afacerea nu devine prosperă? Lasă investiţia imobiliară în urmă, deci pierd mulţi bani, devenind nerentabilă ideea. Aşa că interesul lor este ca structurile să fie gata făcute. Până şi împrumurile bancare se concretizează foarte greu în ultima vreme, iar lumea nu dispune de saci de bani, aşa că totul e de înţeles. Sunt mulţi agenţi economici care vor să acceseze fonduri europene sau chiar guvernamentale prin programele naţionale de investiţii. Prin urmare, avem nevoie de putere financiară solidă, ca să ne permitem să le asigurăm infrastructura imobiliară necesară, ceea ce nu deţinem în contextul actual. Acesta este motivul principal care ne-a determinat să solicităm o astfel de asociere cu implicare judeţeană”, a precizat Valeriu Bejinariu (foto), directorul general al SC Parc Industrial Hunedoara SRL, care a apreciat că asocierea va lua formă oficială cel mai probabil în luna mai.
Perspectivă de dezvoltare durabilă
Pe de altă parte, pentru concretizarea unei oferte vaste, deja s-a convenit demararea de către Consiliul Local Hunedoara a unui studiu de fezabilitate şi a unui proiect tehnic pentru implementarea câtorva module de hale industriale desfăşurate pe 2.000 de metri pătraţi, totul din finanţarea pusă la bătaie de Consiliul Local Hunedoara şi Consiliul Judeţean.  „Aprobarea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic se va realiza, probabil, până la finele lunii aprilie, urmând să fie solicitată în cadrul Consiliului Local aprobarea de asociere cu Consiliul Judeţean, după care în legislativul judeţean să se aprobe asocierea cu CL Hunedoara”, a mai arătat Valeriu Bejinariu.
Directorul a amintit şi de eşecul înregistrat în primăvara anului 2015, atunci când s-a pierdut un proiect de finanţare demarat împreună cu Parcul Industrial Cugir, din cauza unor erori de întocmire a documentaţiei, făcute de  autoritatea publică locală. Astfel, s-a dus pe apa sâmbetei posibilitatea câştigării unei finanţări de circa patru milioane de euro, entitatea din Cugir bucurându-se deja de facilităţile programului ce vizează pregătirea forţei de muncă, necesară pentru desfăşurarea activităţilor agenţilor economici din Parc.  „După ce am pierdut finanţarea, am hotărât să plecăm din nou la drum, însă singuri. În acest moment avem deja întocmit un proiect a cărui documentaţie este în curs de finalizare. Accesarea se va face prin Planul Operaţional de Capital Uman, domeniu pentru care suntem eligibili. Sperăm să le asigurăm hunedorenilor reconversia pe activităţile solicitate de mediul economic zonal. Preconizăm depunerea proiectului la mijlocul lunii martie”, a spus, în încheiere, directorul.
De ce Parcul Industrial Hunedoara?
Pentru că:
– acordă stimulente semnificative, cum ar fi scutiri la taxe şi impozite locale pe clădiri şi terenuri, în interiorul parcului; terenurile dispun de Acord de mediu, studii geo şi topo care pot fi puse la dispoziţia investitorilor, în mod gratuit;
– oferă următoarele preţuri:
Taxa concesiune (redevenţă): minimum 0,10 euro/mp/an,
Taxa administrare: 0,09 euro/mp/lună, exclusiv TVA.
– acordă următoarele facilităţi: primele trei luni, concesionarul este scutit de la plata taxei de administrare, urmând ca diferenţa de până la 24 de luni, respectiv următoarele 21 de luni, concesionarul să achite 0,06 euro/ mp/lună, fără TVA din această taxă. Din luna 25 şi până la 49 de ani se va achita o taxă de 0,09 euro/mp/lună, fără TVA.
– după îndeplinirea, timp de doi ani, a obligaţiilor contractuale, investitorii au posibilitatea de a achiziţiona parcelele care fac obiectul concesiunii, la un preţ stabilit în urma procedurii de evaluare.
– concesionarii dispun de toate utilităţile: energie electrică, gaz, apă potabilă şi canalizare, căi de acces, telefonie.
– închiriere spaţii în Sediul Administrativ începând cu preţul de 1,50 euro/mp/lună, fără TVA.
Contact:
Telefon: 0354-416.554, Fax: 0354-416.555,
E-mail: [email protected]

One thought on “Infuzie de capital judeţean în asocierea de la Parcul Industrial Hunedoara

  • Bine si ce vor face : Concesionarea in parcul Industrial pentru targ de vechituri spre a acoperi suprafata si nu pentru locuri de munca ? 🙁 🙁

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura