ActualitateFlashPolitica si administratie

În Consiliul Judeţean, liberalii cu insinuările, social-democraţii cu proiectele

Sorina Popa

Consilierii judeţeni de la PNL ştiu dinainte că, proiectul privind paza a 4 cetăţi dacice, este, de fapt, o dedicaţie pentru nu ştiu ce firmă de casă a PSD. Aşa susţin aleşii judeţeni liberali, proba­bil după ce s-au sfătuit cu ceva prezicătoare, de ştiu înainte cum va decurge proiectul respectiv.

Despre ce este vorba?
În şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Hunedoara din această săptămână s-a votat proiectul privind asigurarea pazei pentru cele 4 cetăţi dacice preluate recent în administrare de către instituţia judeţeană. Proiectul a trecut pentru că au votat aleşii PSD şi Pro România. În schimb, cei de la PNL şi USR-UDMR s-au abţinut de la vot.
După şedinţă, au început reacţiile aleşilor judeţeni PNL.
”Este de menţionat că paza cetăţilor se va face printr-un sistem de monitorizare video, care – ciudat- este estimat exact la limita valorică a achiziţiilor directe, cu dedicaţie (o practica obişnuită a PSD Hunedoara). În cadrul dezba­terilor am criticat vehement acest stil de a face administraţie şi ne-am exprimat îndoiala că asemenea decizii pot fi luate în interesul cetă­ţenilor şi al conservării patrimoniului. Mai degra­bă, ne putem gândi că satisfac clientela politică pesedistă, prin drenarea unei sume consistente, fără un deviz elocvent”, a declarat Marius Mutu­lescu, consilier judeţean din partea PNL. Mutu­lescu susţine că “vom fi mereu loiali interesului public, chiar dacă asta va irita hidra roşie ce încearcă să subjuge bugetul judeţului nostru. Considerăm că paza obiectivelor turistice este extrem de importantă şi trebuie făcută cu pro­fesionişti, nu cu artificii şi scamatorii pesediste. Luptăm pentru Hunedoara!”.
Adevărul este, însă că aleşii judeţeni PNL şi cei din USR-PLUS nu au avut nici măcar o întrebare în privinţa acestui proiect de hotărâre, nu au făcut o documentare suplimentară, dar au votat celelalte puncte de pe ordinea de zi, fără să acuze tertipuri ale conducerii CJ.Dar, când a fost vorba de paza cetăţilor dacice, aleşii s-au revoltat. Fără un suport obiectiv, cid oar pentru a-şi face reclamă gratuită, probabil, având în ve­dere că hunedorenii nu-I prea cunosc sau nu-I cunosc deloc pe unii dintre aceştia. Asta, în loc să pună toţi umărul şi să facă o treabă bună cu aceste cetăţi şi să atragem mai mulţi turişti în judeţ.

Să asigure administrarea
Potrivit Legii nr. 23/2020, privind regimul juridic al cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, care fac parte din Lista patrimoniului mondial UNESCO şi unele măsuri privind protejarea acestora, promulgată în primăvara anului 2020, ((judeţele pe teritoriul cărora se află mo­numentele istorice Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei şi care nu sunt înscrise în inventarul domeniului public naţional ori în inventarul domeniului public local al comunelor, oraşelor şi mu­nicipiilor, au obligaţia să preia, să inven­tarieze, să înscrie în domeniul public judeţean şi să asigure administrarea acestora)).

Fără probleme la celelalte puncte
“Insinuările asumate de PNL şi USR-PLUS cu privire la valorile alocate (estimări) pentru achiziţiile menţionate, sunt simple speculaţii pe care le respingem cu fermitate. Înţelegem lipsa de experienţă în administraţia publică locală a unor consilieri judeţeni şi îi încurajăm să facă opoziţie constructivă, dar nu putem accepta ca instituţia Consiliului Judeţean Hunedoara să fie aruncată în jocuri ieftine de imagine.În ceea ce priveşte convocarea şedinţei extraordinare de îndată din data de 20 iulie 2021, facem pre­cizarea că în urma unei avarii produsă în timpul fenomenelor meteo extreme care a afectat sistemele de comunicaţii începând cu seara zilei de 19 iulie 2021, transmiterea docu­mentelor de şedinţă a întârziat. Consilierii judeţeni au primit cele 6 proiecte în 20 iulie 2021, în jurul orei 10.40, cu 4 ore şi 20 de minute înaintea începerii şedinţei de plen.
Cu toate acestea, ne este imposibil să înţelegem de ce consilierii judeţeni ai PNL şi USR-PLUS, au refuzat să voteze proiectul de hotărâre la care facem referire invocând timpul insuficient pentru documentare, în condiţiile în care aceiaşi consilieri au votat atât ordinea de zi, cât şi celelalte cinci proiecte de hotărâre care au fost adoptate cu unanimitate de voturi. Cu atât mai mult este de neînţeles cu cât, în cadrul şedinţelor comisiilor de specialitate, nici unul dintre consilierii PNL şi USR-PLUS nu a cerut infor­maţii suplimentare sau lămuriri din partea aparatului de specialitate al CJ Hunedoara”, se arată într-un comunicat al instituţiei judeţene.
“Considerăm că tertipurile copilăreşti folosite pentru justificarea refuzului de vota un proiect care vizează protecţia monumentelor UNESCO din judeţul Hunedoara nu au nici o legătură cu aşteptările cetăţenilor”, mai arată cei de la CJ Hunedoara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura