Actualitate

Hunedorenii se orientează spre fermele ecologice

Carmen Cosman

Tot mai mulţi cumpărători se orientează către produsele bio, chiar dacă acestea sunt mai scumpe decât cele obişnuite. Şi, în baza acestui trend, există fermieri hunedoreni care se îndreaptă către agricultura ecologică, mai ales că primesc şi subvenţii de la stat sau europene.
„Avem peste 70 de cereri pentru acest tip de agricultură. Majoritatea sunt în perioada de conversie şi puţini în cea de certificare”, a declarat Ioan Ştefan, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Hunedoara.
Procedura este deosebit de complexă şi, pentru certificare fermierii trebuie să aştepte doi – trei ani. Practic, cei care vor să dezvolte o fermă ecologică se înscriu la DADR Hunedoara. Dar, nu înainte de a face un contract cu o firmă de monitorizare, agreată de Ministerul Agriculturii, care să certifice activitatea bio a fermei agricole sau de animale. Apoi, începe munca. În primul rând, terenul agricol trebuie, în mod obligatoriu, curăţat de insecticide şi doar după vreo trei ani este considerat ecologic şi se poate trece la cultivarea propriu-zisă a legumelor sau fructelor. În plus, solul trebuie fertilizat doar cu îngrăşăminte organice sau minerale. În cazul fermelor ecologice în care sunt crescute păsări, de exemplu, fermierul le poate hrăni cu granule, iar 60 la sută din hrană trebuie să reprezinte porumb şi orz ecologic. Fermierul nu are însă voie să le administreze antibiotice şi medicamente chimice de sinteză şi toate tratamentele vor fi efectuate pe baza produselor homeopatice.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura