Actualitate

Fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru, reţinut pentru furt de produse petroliere, evaziune fiscală şi spălare de bani

03 gabriel_bivolaru_10257400Sorina Popa

Fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru (foto) a fost reţinut, ieri, de procurorii constănţeni, alături de mai multe persoane, fiind suspectat de furt de produse petroliere, evaziune fiscală şi spălare de bani, potrivit unor surse judiciare. Deveanca Ana Maria Olteanu, soţia lui Bivolaru, era reprezentanta unei firme offshore, de-a acestuia, din Cipru.
Au fost trase focuri de armă
Gabriel Bivolaru şi celelalte persoane suspectate în acest caz au fost prinşi de poliţiştii din Constanţa în noaptea de duminică spre luni, în urma unui flagrant, pentru oprirea lor, oamenii legii trăgând mai multe focuri de armă.  Sursele citate au spus că fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru controlează o societate comercială cu sediul în Năvodari, specializată în obţinerea unor produse intermediare prin prelucrarea ţiţeiului. Societatea folosită de fostul deputat în afacerea cu ţiţei este deţinută de două companii offshore, cu sediul în Cipru, care sunt reprezentate de soţia lui Bivolaru, deveanca Ana Maria Olteanu, şi de sora acestuia, Mihaela Ene. Potrivit datelor înregistrate la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, societatea figurează ca fiind în funcţiune, dar sub „urmărire penală“.
Cele nouă persoane ridicate sunt Gabriel Bivolaru, Marian Chihaia, Adrian Arhire, Marius-Ciprian Poenaru, Paul Boamfă, Viorel Luca, Romero-Ovidiu Merdicos, Petronel Dimofte şi Marius-Ionuţ Matei. Potrivit reprezentanţilor Parchetului de pe lângă Tribunalul (PT) Constanţa, pentru o a 10-a persoană, demersurile respective sunt făcute în lipsa acesteia.
Foloseau instalaţii artizanale
Din probatoriul administrat în cauză până în prezent, a reieşit că inculpaţii sustrăgeau produs petrolier din conducte prin folosirea instalaţiilor artizanale de perforare, îl încărcau şi transportau în cisterne-bazin de 30 de tone disimulate în remorci de cereale sau în recipiente ascunse într-o autoutilitară, fiind transferat apoi într-o cisternă. Ulterior, produsul petrolier era transvazat în depozitele rafinăriei unui antrepozit fiscal din Năvodari şi era introdus în mod fraudulos în circuitul comercial de către Gabriel Bivolaru.
„La momentul intervenţiei pentru prinderea în flagrant, deşi un echipaj de jandarmi a executat semnale de oprire luminoase şi acustice pentru oprirea autovehiculului unui al 10- suspect, Gheorghe Mangalea, acesta nu s-a conformat şi a lovit autoturismul jandarmeriei, iar deşi au fost trase două focuri de armă de avertisment, cel în cauză a reuşit să fugă“, au menţionat procurorii. Cele 10 persoane au fost depistate în urma unor acţiuni cu efective mărite de jandarmi, poliţişti şi lucrători ai Conpet, sub coordonarea unui procuror de caz, care au fost efectuate la sfârşitul săptămânii trecute, privind furturile de produse petroliere din conductele magistrale de transport.
Prejudiciul produs de gruparea coordonată de fostul deputat Gabriel Bivolaru, reţinut pentru evaziune fiscală, depăşeşte un milion de lei.
Conductă subterană de doi kilometri
Procurorul care a instrumentat cazul, Teodor Niţă, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că acţiunea de monitorizare a acestei grupări a început la sfârşitul lunii mai, în urma unei informaţii, iar de atunci s-a început supravegherea inculpaţilor care furau ţiţeiul dintr-o conductă aflată în zona localităţii Nisipari. “Era foarte inteligentă manevra. Camioanele stăteau la încărcat toată noaptea, pentru că dacă ar fi dat drumul la presiune, ar fi apărut scăderi. Aşa, la 0,1 bari, nu apăreau modificări pe grafic, deci, era foarte greu observabil de cei de la Conpet. După care ajungea la Năvodari, la o rafinărie funcţională, dar neautorizată“, a precizat Teodor Niţă. La începutul lunii iunie, inculpaţii au mutat operaţiunea în zona comunei Cumpăna, unde montaseră alte instalaţii artizanale. “O chestiune de o ingeniozitate tehnică incredibilă: prin conducta de 25 de ţoli a Conpet au făcut bypass în conducta de 20 de ţoli a Conpet şi din aceasta au scos, printr-o canalizare, undeva în câmp, la vreo doi kilometri, sub o cultură de floarea soarelui. Putea să se are liniştit acolo, pentru că brăzdarul plugului nu deranja pe nimeni“, a mai spus procurorul. Potrivit acestuia, ţiţeiul ajungea apoi în maşini cu rezervoare de mare capacitate, care îl transportau până în zona localităţii Techirghiol, unde era transferat într-o cisternă ce ducea apoi petrolul la rafinăria din Năvodari, fiind transformat într-o benzină de proastă calitate. Aceasta ajungea apoi în circuitul comercial, însă, anchetatorii nu au stabilit încă modul în care era comercializat combustibilul.
A păgubit BRD de 50 de milioane de euro
În 1 aprilie 2004, fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru a fost încarcerat, ca urmare a sentinţei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, fiind condamnat la cinci ani de închisoare pentru păgubirea BRD cu aproape 50 de milioane de euro. Acuzaţiile aduse au fost de fals, uz de fals, înşelăciune şi evaziune fiscală. Potrivit procurorilor, Bivolaru i-a avut complici pe Mona de Freitas şi pe Paula Monica Plazzotta (administrator de cont pentru cele 10 firme), ele fugind din România la scurt timp după ce anchetatorii au început cercetările în acest caz. În 26 februarie 2007, Gabriel Bivolaru a părăsit arestul, fiind eliberat condiţionat, ca urmare a deciziei Tribunalului Argeş, care a considerat că timpul pe care acesta l-a petrecut în închisoare a fost suficient pentru reeducare, scopul pedepsei a fost atins, iar recompensele primite ilegal de fostul deputat nu-i pot fi imputate.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura