Comunitate

Europa, casa noastrã

04 ParanÎn cele ce urmează, vreau să fac câteva consideraţii despre semnificaţia zilei de 9 Mai – Ziua Europei.
Sigur, pentru noi, românii, putem vorbi şi despre 9 Mai ca Ziua Independenţei României, în urma războiului din 1877 – 1878, sau că data de 9 Mai reprezintă şi momentul capitulării Germaniei naziste în  cel de-al 2-lea Război Mondial.

Ziua de 9 Mai este relevantă pentru noi, europenii, odată cu declaraţia istorică a ministrului francez de externe Robert Schuman, făcută la 9 Mai 1950, prin care se propunea o colaborare economică între cele două puteri europene, vechi rivale, Franţa şi Germania, pentru viitoarea Uniune Europeană.
Astfel că astăzi, după 66 de ani, Uniunea Europeană este o entitate politică, socială şi economică pe teritoriul Europei, compusă din 28 de state membre, cu o populaţie de aproximativ 500 milioane de locuitori, fiind considerată o construcţie  sui generis, situându-se între Federaţie şi Confederaţie.
Aş vrea să vă aduc aminte şi cele cinci simboluri ale Uniunii Europene:
1. Drapelul. Cercul cu steluţe aurii care reprezintă solidaritatea şi armonia între popoarele Europei. Are 12 steluţe care simbolizează perfecţiunea, plenitudinea şi unitatea. Drapelul rămâne nemodificat indiferent de numărul de state membre.
2. Imnul, oda bucuriei, este poemul lui Friedrich Schiller din 1875. Muzica imnului UE este din simfonia IX de Ludwig  van Beethoven.
3. Motto-ul: “Unită în Diversitate” simbolizează faptul că europenii sunt uniţi în promovarea păcii şi prosperităţii şi că diversitatea culturală de limbi şi tradiţii ale Europei constituie un element pozitiv pentru continentul european.
4. Moneda. Moneda UE este EURO, folosită de peste 325 milioane de locuitori ai UE, din 16 state membre.
5. Al cincilea simbol. Este chiar ziua de 9 Mai, care alături de drapel, imn, motto şi moneda unică identifică entitatea politică a UE.
Dragii mei locuitori ai judeţului Hunedoara, după cum ştim cu toţii, mai avem doar puţini paşi de făcut pentru a ne integra total în această mare familie Europeană. Aderarea la spaţiul Schengen este una din marile neîmpliniri ale României, dar cum speranţa nu ne-a părăsit, în anul 2017 există toate motivaţiile ca să se întâmple acest deziderat. De asemenea, şi moneda unică EURO sperăm să se poată implementa cel mai târziu în 2018.
Sigur că un rol important îl avem noi, parlamentarii, în împlinirea acestui deziderat.
Un punct esenţial îl reprezintă voturile din Parlamentul României date pentru ridicarea sau mai bine zis pentru neridicarea imunităţii parlamentarilor în  faţa justiţiei. Imunitatea parlamentarilor trebuie să fie strict doar pentru declaraţiile politice.
De asemenea, promovarea unor legi pentru protejarea corupţilor sau pentru diminuarea incompatibilităţilor sau conflictelor de interese pentru cei aleşi sau numiţi în funcţii publice reprezintă  pentru noi, parlamentarii, o bilă neagră în ochii opiniei publice din România şi din UE. Sigur, anul 2016, fiind şi an electoral, trebuie să producă o schimbare a  actualei clase politice, cu oameni şi politicieni mult mai oneşti şi cinstiţi şi cu o încredere în faţa opiniei publice mult mai crescute.
De bună seamă eu îmi doresc acest lucru, cum de altfel pentru viitor mi-aş dori şi o UE  mai federalizată. Astfel, să avem o uniune bancară, cu o Bancă Central Europeană, iar băncile europene să intre sub controlul acestei Bănci Centrale.
O Uniune Fiscal – Bugetară, care să controleze liniile trasate în Pactul Fiscal şi de constrângerile pe care le presupune în materie de politici bugetare şi de control al deficitelor bugetare, care ar trebui să fie plasate sub controlul Comisiei Europene şi validate de Curtea Europeană de Justiţie.
Şi sigur, nu în ultimul rând ar mai fi constituirea Uniunii Politice, prin înfiinţarea unor partide politice europene autentice, capabile să prezinte candidaţii în orice stat membru şi care să poată prezenta candidaturi pentru funcţia de Preşedinte al UE şi întărirea rolului Parlamentului European. Sigur, acest lucru să se întâmple după modelul SUA.
Cred cu tărie că noi, parlamentarii români, indiferent de culoarea politică, trebuie să promovăm acest model al Europei Federale puternice, de fiecare dată când avem ocazia, în presa scrisă, la televiziuni, radio sau la alte evenimente importante la care participăm.
UE  trebuie să fie un model şi o forţă în Mileniul III, să poată discuta şi negocia Tratate Comerciale cu SUA de pe picior de egalitate.
La Mulţi Ani, România!
La Mulţi Ani, Europa!

Ing. Dorin Păran, senator PNL de Hunedoara

6 comentarii la „Europa, casa noastrã

  • intradevar un mare cetatean al U.E., este dl Paran, fac pariu ca dansul habar nu are cate state sunt membre ale U.E., care este imnul U.E., precum si cine ar fi initiat acest proiect de realizare al U.E.
    Actiunile dl Paran se inscriu in linia ipocrica a politicianului roman, ignorant si urmarindu-si propriu interes asta indiferent de partid.

  • dl Paran ar trebui sa vina in fata locuitorilor judetului Hunedoara cu ceea ce a realizat dansul in parlament, cu ceea ce a facut domnia sa pentru cei ce l-au votat

  • Așa este Florine. Dacă vrei să știi câte ceva despre Europa întreab-o pe Intotero sau pe Resmerițâ. Te dumiresc ei. Sunt mai europeni decât Păran.

  • Huooo mai dragii mei, nu va certati, nu vedeti ca nu aveti pt. cine ?!
    Pe mine nu ma sperie atat Paran cat faptul ca mai are vreo 600 de frati, cam cu aceleasi realizari pentru pacalitii pe care i-au votat.
    Si inca vreo 40000 prin judete (am estiam 1000/judet), ca trebe neaparat sa includem la Nobel (nu nobil) si pe Paturicii locali.
    Programe ZERO, seriozitate ZERO, morala ZERO, prezenta ZERO, dar, se trezesc o data la patru ani sa ne polueze viata 120 % din timp cu rugamintea sa-i votam.
    Cu cine mai sa mai votam ?!
    Ca toti ne dezamagira.

  • Prea Înțeleptule Machiavelli, nu se ceartă nimeni cu nimeni. În plus nu înțeleg de unde până unde expresiile birjărești la un intelectual rasat ca tine. Ar fi o soluție dacă toți au dezamâgit. Sa vii Măria Ta pe un cal alb și salvezi din ce se mai poate salva în țară cu programe sublime, seriozitate maximă și morală ireproșabila.

  • Decat rapciugile actuale care au pus stapanire pe tara asta, mai bine sa vina altii.
    Ne-am lamurit definitiv de ce au fost in stare cei care ne reprezinta in acest moment.
    Pardon…nu ne mai reprezinta. Isi reprezinta doar interesele personale.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura