Actualitate

Două noi proiecte de introducere a apei şi canalizării la Şoimuş

Magdalena Şerban

Şoimuşul se află printre comunele din prima linie în ce priveşte câştigarea proiectelor de investiţii ce vor fi demarate prin noul Program Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL).
Doar două, dar de peste 5,7 milioane de euro
„Un prim program declarat finanţabil are ca obiectiv de implementare reţea de alimentare cu apă, respectiv de canalizare, în localităţile Căinelu de Jos, Fornădia şi Sulighete, totul fiind estimat la o valoare de 12.596.511,00 lei. Beneficiare vor fi circa 500 de gospodării. Ca sursă de alimentare cu apă am prevăzut reţeaua care se termină în satul Bejan. Doar o mică porţiune (câteva case) din Căinelu de Jos a fost cuprinsă în master planul judeţean ce aparţine de Apa Prod, aşa că trebuia să continuăm separat. În urma studiului de fezabilitate la care lucrăm momentan, vom vedea dacă e necesară şi o staţie de pompare sau dacă vom construi un bazin de stocare a apei. Al doilea program investiţional vizează introducerea reţelei de canalizare în localităţile Bălata, Bejan, Boholt, Chişcadaga şi Păuliş. Aici am pus în funcţiune reţeaua de apă în anul 2015. Este prevăzută o staţie de epurare la Bejan, iar Bălata şi Boholt sunt deservite de reţeaua din Şoimuş. În total sunt 700 de gospodării care se vor putea bucura de această utilitate. Am estimat lucrări în cuantum de 13.927.735,00 lei. După ce vom avea duse la bun sfârşit aceste două programe, putem spune că am terminat cu apa şi canalizarea la nivel de comună ”, a afirmat Mihai Irimie (foto), primarul comunei Şoimuş.
Aviz amatorilor de ţepe pe bani publici
Pe de altă parte, edilul e de părere că absolut prioritare pentru orice comunitate sunt drumurile de acces. Prin urmare, pe fonduri europene puse la dispoziţie prin Agenţia pentru Finanţare a Investiţiilor Rurale (AFIR) s-a câştigat un proiect de un milion de euro ce are ca scop modernizarea unor drumuri din satul centru, precum şi din localităţile Bălata, Şoimuş, Chişcădaga şi Fornădie. Unele sunt pietruite, iar altele sunt asfaltate, însă s-au deteriorat în timp.
„Urmează să semnăm contractul de finanţare. Cine se va prezenta la licitaţie, sper să se gândească foarte bine şi să nu vină cu oferte aberante şi să avem necazuri din pricină că nu pot fi puse în practică. E uşor să câştigi cu 40 la sută din valoarea reală a lucrărilor, dar e mai greu să le şi execuţi. Oricum, vom face contractul în aşa fel încât să nu mai avem probleme legate de neexecutarea corectă sau la termen a lucrării. După cum se ştie, am fost fripţi o dată şi nu mai vrem. Ne vom lua măsuri pentru a fi finalizate lucrările la timp şi să fie de calitate. Contractul va fi postat prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice – SEAP, înainte de licitaţie, aşa că fiecare va putea consulta condiţiile. Dacă cineva e serios, îl va putea onora fără nici un fel de probleme, dar ne dorim siguranţă deplină. Dacă ştie că nu se încadrează şi vrea doar să fuşerească lucrările, e mai bine să stea deoparte şi să nu participe”, a fost recomandarea dată de primarul din Şoimuş.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura