Doar doi parlamentari hunedoreni nu au uitat de problema cetăţilor dacice
Proiectul de lege prin care se doreşte înfiinţarea unui organism în subordinea Ministerului Culturii, care să se ocupe de administrarea cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, a primit ieri aviz negativ în urma dezbaterii de la Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO.
Este vorba de o iniţiativă legislativă care, cu aproximativ două săptămâni în urmă, a încins spiritele şi a provocat discuţii pătimaşe între parlamentarii hunedoreni, toţi arătându-se foarte preocupaţi de soarta monumentelor istorice înscrise în patrimoniul UNESCO. Doar că ieri, atunci când proiectul a ajuns la comisia menţionată mai sus, doar doi parlamentari hunedoreni de la PSD, Natalia Intotero (foto dreapta) şi Laurenţiu Nistor (foto stânga), au fost prezenţi la dezbateri, ocazie cu care au explicat colegilor lor de ce nu este necesară o astfel de lege în forma care a fost întocmită de iniţiatori.
„Proiectul de lege a primit aviz negativ din partea Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, urmând să fie transmis către Comisia de cultură, unde de asemenea, voi încerca să particip. Prezenţa noastră a avut drept scop să le explice colegilor parlamentari de ce nu este bine ca un astfel de proiect să treacă. Le-am dat exemplu situaţia de la cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, singura care se află în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara din decembrie 2012 şi care a fost protejată şi pusă în valoare mult mai bine în raport cu celelalte cetăţi dacice din Munţii Orăştiei, aflate sub tutela Ministerului Culturii. Susţin în continuare, lucru pe care l-am spus şi colegilor parlamentari, că trebuie găsite soluţii pentru ca şi celelalte cetăţi dacice să fie trecute în administrarea CJ Hunedoara. În consecinţă, i-am rugat pe membrii comisiei, să nu fie de acord cu acest demers legislativ”, a afirmat Natalia Intotero, deputat PSD.
Proiectul de lege prin care se doreşte înfiinţarea Administraţiei Cetăţilor Dacice în subordinea Ministerului Culturii a fost depus în Parlament în decembrie 2015. Potrivit specialiştilor, textul propunerii legislative intră în contradicţie cu alte legi în vigoare, iar unele articole sunt de-a dreptul controversate.