Comunitate

Divorţul la primărie, mai simplu şi mai rapid, decât la tribunal

Anamaria Nedelcoff

Peste 50 de cupluri, mai exact 53, au divorţat la Primăria municipiului Deva în anul 2012, iar de la începutul lui 2013 şi până în prezent, au fost depuse 18 cereri de divorţ, dintre care nouă au fost soluţionate.

Avantajul de a divorţa la Primăria Deva este că, deocamdată, nu se achită nici un fel de taxă de divorţ, cum au alte primării din judeţ. De exemplu, la Hunedoara, divorţul la primărie te costă 400 de lei, în timp ce la Lupeni, te costă 300 de lei, taxe menite „să descurajeze separarea“, după cum susţin oficiali ai acestor instituţii. Astfel, cuplurile care nu au copii şi vor să divorţeze de comun acord, fără circ la tribunal, o pot face rapid, la primărie.
Melinda Haiduc, şeful biroului Stare Civilă din cadrul Serviciului Public Comunitar de Evidenţa Persoanelor Deva, ne explică paşii care trebuie urmaţi în cazul separării soţilor. „Potrivit Noului Cod civil, soţii care sunt de acord cu divorţul şi nu au copii (din căsătorie, din afara ei sau adoptaţi), pot apela la ofiţerul de stare civilă, care nu face altceva decât să ia act de acordul lor şi să elibereze certificatul de divorţ“, spune Melinda Haiduc.
Procedural, cererea de divorţ se depune împreună de către ambii soţi, după care aceasta se înregistrează şi se acordă celor doi un termen de gândire de 30 de zile. La împlinirea celor 30 de zile, soţii se prezintă personal în faţa ofiţerului de stare civilă, care verifică dacă aceştia stăruie în dorinţa lor de desfacere a căsătoriei. Odată verificat acordul, ofiţerul stării civile eliberează certificatul de divorţ.
„Soţii trebuie să se înţeleagă atât cu privire la divorţ, cât şi cu privire la păstrarea numelui din căsătorie al soţului care a preluat numele celuilalt. În caz contrar, ofiţerul de stare civilă îndrumă părţile către instanţa de judecată. Dacă soţii au de făcut şi partaj, acesta poate fi soluţionat ulterior, prin notarul public sau instanţă, în vederea obţinerii taxei de timbru. Înainte de a lua decizia iniţierii unui divorţ, este bine ca ambii soţi să analizeze cu mare atenţie şi calm situaţia în care se află. Decizia de divorţ nu trebuie luată niciodată în grabă, la supărare”, mai spune Melinda Haiduc.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura