ActualitateFlash

Din nou, după gratii!

01 dupa-gratiiSorina Popa

Mai mulţi hunedoreni, implicaţi în dosarul cunoscut opiniei publice sub numele de „Spumă şi Bibanu” au ajuns aseară, din nou, după gratii, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat sentinţa definitivă şi irevocabilă în acest proces care se judecă din anul 2004.

Cei mai mulţi au încasat câte cinci ani

În urma sentinţei definitive şi irevocabile de ieri, fostul şef al Poliţiei municipiului Deva, Ioan David, fostul ofiţer de poliţie George Igna, agentul de poliţie Vasile Precup, fostul agent de poliţie Florin Pasc, Constantin Bumbaru (Bibanu), Lucian Sârbu (Spumă), Florin Podea, Marius Brelian, Adrian Ionuţ Dubar, Adrian Hărăstăşan, Marian Cristian Lechinţan, Paulina Raţ, Cătălin Hăncilă şi Rene Germaine Schram au primit fiecare câte cinci ani de închisoare şi trei ani interzicerea unor drepturi. „Printre persoanele condamnate definitiv se află şi un agent de poliţie (n.r.-Vasile Precup), în sarcina căruia au fost reţinute următoarele fapte: aderarea la un grup infracţional, şantaj şi favorizarea infractorului. Odată cu încarcerea lui, se va lua şi măsura încetării raporturilor de muncă, acesta fiind destituit din cadrul IPJ Hunedoara”, a comunicat, ieri, Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara. La rândul lor, Bogdănel Niţu a primit o pedeapsă de patru ani şi opt luni de puşcărie, Marian Diaconu şi Victor Surlaşiu câte patru ani, iar Claudiu Moraru a scăpat cu un an de închisoare cu suspendare.

Pera a executat patru ani şi jumătate

Ovidiu Ioiescu, zis Pera, nu a mai fost încarcerat de data asta, el nedeclarând recurs la ÎCCJ. El a fost judecat într-un alt dosar, pentru instigare la mărturie mincinoasă, pedeapsa primită acolo contopindu-se cu cea din acest dosar. Aşa că el a primit şase ani de închisoare, cât era pedeapsa cea mai mare, din care a executat patru ani şi jumătate. Pera a fost eliberat condiţionat în septembrie anul trecut. „Am recunoscut că am făcut greşeli, acum m-am liniştit, îmi văd de treaba mea”, a spus Ovidiu Ioiescu. Un alt hunedorean implicat în dosarul „Spumă şi Bibanu”, Cosmin Muntean, a fost şi el eliberat condiţionat anul trecut, după ce i s-au contopit şi lui pedepsele, el stând după gratii cinci ani şi jumătate. Muntean nu a făcut nici el recurs în acest dosar, pentru că nu mai avea de ce.
Pătrui Virgil, un alt inculpat în dosarul „Spumă şi Bibanu”, a decedat în urmă cu un an, iar un altul, Borza Ionel, a decedat în urmă cu două săptămâni.

„Spumă”, Lechinţan şi Hărăstăşan, în Anglia

Până aseară, poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Hunedoara au primit de la Tribunalul Argeş 14 mandate de executare a pedepsei cu închisoarea, dintre care 11 au fost şi puse în aplicare ieri. În cazul a trei dintre aceste mandate, nu s-a putut face nimic deocamdată, deoarece Lucian Gheorghe Sârbu (Spumă), Marian Cristian Lechinţan şi Adrian Hărăstăşan sunt plecaţi în Anglia. Aflând sentinţa, ei au anunţat că vor reveni în ţară vineri, iar sâmbătă se vor preda şi vor ajunge alături de ceilalţi tovarăşi la Penitenciarul Bârcea Mare.

În faţa Comisiei de eliberări condiţionate

Fostul şef al Poliţiei municipiului Deva, Ioan David, s-a predat, ieri, la Poliţia Aninoasa, de unde a fost dus la Petroşani, acolo fiind amprentat şi apoi încarcerat din nou. David nu va sta, de data asta, prea mult în puşcărie, pentru că a depăşit vârsta de 60 de ani şi a stat deja după gratii de la sfârşitul lui 2004 până în vara anului 2007, potrivit legii, el putând să execute doar o treime din pedeapsă. Ioan David, Marius Brelian, Victor Surlaşiu şi Marian Diaconu se vor afla, marţea viitoare, în faţa Comisiei de eliberări condiţionate din cadrul Penitenciarului Bârcea Mare. Dacă vor trece de comisie, iar instanţa aprobă ca ei să fie eliberaţi condiţionat mai repede, atunci cei patru vor fi puşi în libertate în scurt timp. Alţii, cum sunt Lucian Sârbu (Spumă), Constantin Bumbaru (Bibanu), Vasile Sorin Precup, Adrian Hărăstăşan, Marian Cristian Lechinţan sau Bogdănel Niţu, vor ajunge la Comisia respectivă doar peste o lună şi jumătate.

Un dosar cu dus şi întors    

Dosarul „Spumă şi Bibanu” a avut un traseu extrem de întortochiat, el „plimbându-se” de la Curtea de Apel Piteşti, la Tribunalul Argeş şi înapoi, apoi la Înalta Curte de Casaţie. Până la sentinţa de ieri a ÎCCJ, ultimele sentinţe au fost pronunţate de judecătorii de la Tribunalul Argeş, unde dosarul a ajuns după ce timp de trei ani, adică între 2004 şi 2007, s-a aflat pe rolul Curţii de Apel Piteşti. De precizat că hotărârea primei instanţe care a judecat această cauză a fost atacată de cei condamnaţi şi desfiinţată prin hotărârea judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar dosarul a fost trimis, la începutul anului 2008, spre rejudecare, către Tribunalul Argeş. De acolo a ajuns, în urma recursurilor declarate de inculpaţi, din nou la ÎCCJ, care ieri a dat sentinţele definitive şi irevocabile.

Cutremur în lumea interlopă hunedoreană

Arestările în dosarul „Spumă şi Bibanu” au început în iulie 2004 şi au produs un adevărat cutremur în lumea interlopă hunedoreană. Ele au culminat cu arestarea fostului şef al Poliţiei municipiului Deva, Ioan David, şi a patru dintre subordonaţii săi. Acuzaţiile aduse membrilor grupului, care ulterior a ajuns la 22 de persoane, erau foarte grave. Anchetatorii au stabilit că membrii acestei grupări au săvârşit mai multe fapte specifice crimei organizate – constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, reglări de conturi, taxe de protecţie, incendieri de autoturisme şi de bunuri, şantaj, proxenetism, prostituţie, ultraj contra bunelor moravuri, violare de domiciliu, distrugere şi vătămare corporală, sustragere de înscrisuri, înşelăciune, jocuri de noroc.

One thought on “Din nou, după gratii!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura