Reportaj

Dan Bera, bãrbatul cu Hunedoara în suflet

Cristina Ghenea

Prima cale ferată minieră din Ardeal, Castelul Corvinilor şi Furnalul de la Govăjdia sunt doar trei dintre obiectivele spectaculoase care ar propulsa Hunedoara pe primele locuri în topul atracţiilor turistice din România. Un hunedorean, în vârstă de 39 de ani, luptă mai mult decât administraţia locală şi cea judeţeană, pentru ca acest scop să fie atins.

Mai mult decât toţi primarii la un loc
Este vorba despre Dan Bera, un farmacist din municipiul de pe Cerna, despre care unii spun că a făcut pentru Hunedoara mai multe decât toţi primarii la un loc. Îşi iubeşte localitatea natală mai mult decât orice şi ţine cu orice preţ ca obiectivele istorice din zonă să fie puse în valoare. Recent, a fost selectat într-o campanie de schimbare a imaginii României, care promovează românii deştepţi şi valoroşi. „Iubesc Hunedoara şi vreau ca oamenii de aici să trăiască într-o localitate frumoasă, care să fie vizitată cu drag de milioane de turişti. Acest lucru ar putea fi posibil pentru început, prin repunerea mocăniţei pe şine, prin reabilitarea Castelului Corvinilor şi a Furnalului de la Govăjdia. Fosta linie CFI ar uni spectaculos aceste obiective turistice de mina de la Ghelari, iar vizitatorii ar avea parte de un traseu minunat“, spune Dan Bera.

Nu s-a lăsat, până ce lucrurile nu s-au urnit din loc
Hunedoreanul spune că acţiunile de salvare a mocăniţei au început în 2009, după ce au fost dezafectaţi ultimii doi kilometri şi jumătate ai liniei înguste care odinioară făcea legătura în Hunedoara şi Govăjdia. Imediat au început protestele, amplasarea diferitor bannere prin municipiu şi presiunile asupra autorităţilor. Prin mai multe petiţii, memorii şi proiecte, într-un final, hunedoreanul a reuşit să pună lucrurile în mişcare şi să obţină rezultate pozitive. „Am vorbit în repetate rânduri cu primarii, atât din Hunedoara, cât şi din Ghelari, le-am prezentat proiecte, am venit cu idei, i-am făcut să înţeleagă cât este de important acest lucru pentru locuitorii acestei zone. La rândul lor, aceştia au făcut demersurile necesare la Consiliul Judeţean, iar la mijlocul lunii decembrie, anul trecut, am primit veştile bune – Consiliul Judeţean Hunedoara a promis populaţiei că în anul 2012, cu ocazia restaurării furnalului de la Govăjdia, va finanţa reconstrucţia liniei cu ecartament îngust de la Hunedoara la Govăjdia şi mai sus, până la cariera de la Crăciuneasa“, a mai precizat Bera.

Următorul pas, Muzeul Fierului
Înfiinţat în 1974, cu ocazia sărbătoririi a 90 de ani de la punerea în funcţie a primului furnal modern în Hunedoara, Muzeul Fierului nu a fost introdus propriu-zis într-un program de interes turistic, decât după 1989, când au fost începute demersurile pentru înscrierea sa în Circuitul Muzeistic Naţional. „Acest muzeu poate completa traseul turistic al municipiului Hunedoara cu imagini, obiecte şi informaţii interesante, referitoare la evoluţia tehnicilor şi tehnologiilor de producere şi prelucrare a fierului. Din păcate, însă, muzeul a fost desfiinţat în anii 2003-2004, când combinatul siderurgic a fost privatizat. Acum, împreună cu un grup de tineri hunedoreni, sper să reuşim redeschiderea Muzeului Fierului, în fosta clădire de ucenici – CFU, din zona Castelului“, a declarat Dan Bera.

3 comentarii la „Dan Bera, bãrbatul cu Hunedoara în suflet

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura