FlashPolitica si administratie

Complexul Aqualand a mai pierdut un proces, dar nu se predă!

05 AqualandOana Mihnea

Ieri, magistraţii de la Tribunalul Cluj au dat câştig de cauză părţilor reclamante în procesul prin care au cerut anularea autorizaţiei de mediu. Totuşi, complexul de agrement Aqualand nu riscă să îşi închidă porţile.

Decizia nu este definitivă
Instanţa de judecată a admis cererea făcută de ONG-ul din Cluj şi grupul de cetăţeni din Deva, ceea ce înseamnă că autorizaţia de mediu este anulată. Este vorba despre autorizaţia de mediu pentru staţia de cogenerare, staţie care în momentul de faţă, oricum, nu funcţionează. Se pare că reclamanţii au invocat faptul că autorizaţia de mediu este stabilită eronat, deoarece puterea motorului staţiei trebuie să fie sub 300 megawatt, putere maximă admisă de lege. Deşi s-au depus actele necesare în instanţă, pentru a demonstra că puterea motorului de la staţia de cogenerare este de fapt sub un megawatt, deci cu mult sub cea admisă, totuşi, instanţa a decis în defavoarea Aqualand. Hotărârea dată ieri nu este definitivă, judecătorul având la dispoziţie 30 de zile ca să redacteze motivarea. Mai departe, în termen de 15 zile de la comunicarea părţilor implicate, se poate face recurs. La termenul trecut, părţile reclamante au cerut şi despăgubiri  în valoare de 100.000 lei, solicitare respinsă de magistraţi.

Aqualand nu se închide!
Potrivit administratorului Aqualand, Irinel Faur, situaţia complexului nu este afectată, deoarece se vor căuta alte soluţii salvatoare. „Bineînţeles că vom face recurs, o să folosim toate căile de atac care ne sunt permise. Vom merge pe o a doua cale, cea a bilanţului de mediu, întocmit pe baza unor măsurători. Bilanţul se va face pe o perioadă de un an de zile, pentru a vedea exact măsura în care staţia deranjează fonic. Odată ce vor fi făcute aceste măsurători şi se va stabili că sunt îndeplinite condiţiile, vom solicita din nou eliberarea avizului de mediu. Ceea ce ştiu sigur este că Aqualand va funcţiona în continuare“, a declarat Irinel Faur. De fapt, aceasta este şi opinia primarului municipiului Deva, Petru Mărginean, care a afirmat că va căuta resursele necesare, astfel încât complexul de agrement să nu se închidă. Cu siguranţă se vor găsi variante pentru a funcţiona şi fără staţia de cogenerare.
Directorul executiv al APM Hunedoara, Georgeta Barabaş, a precizat că totul stă în mâinile primăriei, care trebuie să găsească altă modalitate prin care să asigure agentul termic, alta decât prin pornirea motorului respectiv. Decizia de ieri a instanţei nu face decât să pună stop investiţiei de modernizare a staţiei de cogenerare.
În prezent, Primăria Deva acoperă 51 la sută din cheltuielile Aqualand. În medie, complexul de agrement este ajutat financiar de la bugetul local cu 150.000 lei, iar încasările lunare pe care le face Aqualand se apropie de 200.000 lei.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura