Politica si administratie

Ce spun politicienii din judeţ despre modificãrile aduse Legii alegerilor locale

Natalia Bumbac 05 nistor gligor arion cazacu

Proiectul de lege privind modificarea Legii alegerilor locale a fost adoptat de Camera Deputaţilor. Potrivit noilor prevederi, principala schimbare se referă la modul în care vor fi aleşi preşedinţii de consilii judeţene. Pentru a ajunge în funcţie, aceştia vor trebui să primească votul majorităţii simple a consilierilor judeţeni. Pentru demiterea lor, va fi nevoie de o iniţiativă care să vină din partea a cel puţin o treime din numărul aleşilor judeţeni şi să fie aprobată cu votul majorităţii calificate, adică, două treimi din numărul total al consilierilor. O altă prevedere a proiectului de lege adoptată este că primarii se vor alege într-un singur tur, ca şi în prezent.
Legea este aceeaşi pentru toată lumea
Pentru a vedea care este opinia aleşilor locali din judeţ vizavi de modificările aduse Legii alegerilor locale şi eventualele avantaje pe care le-ar putea avea anumite partide politice, am stat de vorbă cu câţiva dintre principalii actori politici locali.
„Consider că este o măsură bună ca preşedintele Consiliului Judeţean să fie ales cu votul consilierilor judeţeni şi tot aşa să poată fi schimbat. Despre prevederea conform căreia primarii vor fi aleşi din primul tur, pot să vă spun că este bună, deoarece persoanele care vor dori să candideze vor trebui să se remarce cu ceva, să demonstreze că sunt bune pentru funcţia pentru care candidează. Nu cred că vor mai reuşi să ajungă în fruntea primăriilor oameni lipsiţi de experienţă în administraţie, care să nu se preocupe de comunităţile pe care vor să le conducă”, a explicat deputatul Laurenţiu Nistor, liderul social-democraţilor hunedoreni.
„Nu aş putea să spun dacă legea, aşa cum a fost modificată, avantajează sau nu un partid, legea este aceeaşi pentru toată lumea. Totuşi, cred că primarii ar trebui aleşi din două tururi, acolo unde un candidat are un scor mai mic de 51 la sută. Părerea mea este că primarii în funcţie vor avea un avantaj, beneficiind de mai multă notorietate”, a afirmat Dorin Gligor, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara.
„Nu cred că avantajează vreun partid actualele modificări. Despre modul în care vor fi aleşi preşedinţii de consilii judeţene pot spune că se va reveni la situaţia din 2004. Alegerea primarilor din primul tur cred că a fost determinată şi de numărul mai mare al alegătorilor care se prezintă la urne în primul tur şi invers, un număr mai mic în al doilea tur”, a explicat Viorel Arion, primarul municipiului Hunedoara.
„Personal, consider că pentru mai multă credibilitate, preşedintele Consiliului Judeţean ar trebui ales prin vot uninominal, în două tururi de scrutin. Despre eventualele avantaje pe care ar putea să le aibă un anume partid în urma acestor modificări, pot să vă spun că nu prea sunt. Mai ales la alegerile pentru primari, care sunt candidaţi uninominal, unde partidul din care provin nu prea are importanţă”, a explicat Florin Cazacu, primarul municipiului Brad.
Proiectul care modifică trei legi, şi anume Legea alegerilor locale, administraţiei locale şi statutul aleşilor locali, a fost adoptat în forma stabilită de Comisia de cod electoral, fiind aprobat anterior de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura