Actualitate

Biserici de lemn reabilitate de europeni

02 HD_Almasu_Mic_2Maximilian Gânju

Experţii europeni vor să restaureze bisericile de lemn din judeţul Hunedoara şi s-au întâlnit cu autorităţile locale, pentru a pune la punct proiectul. Biserica de lemn „Sf. Gheorghe” din satul Boz sau Biserica de lemn „Sf. Nicolae” din Almaşu Mic (foto) ar putea fi restaurate în cadrul proiectului.
Experţii principalei organizaţii de patrimoniu din Europa, Europa Nostra, şi ai Institutului Băncii Europene de Investiţii au venit în România pentru o misiune de trei zile privind salvarea bisericilor de lemn din sudul Transilvaniei, dar şi nordul Olteniei, incluse în lista „Celor mai periclitate 7 situri“ din Europa, ca urmare a unei nominalizări făcute de Fundaţia Pro Patrimonio.
Programul „Cele mai periclitate 7 situri“ a fost lansat în ianuarie 2013 de Europa Nostra, alături de Institutul Băncii Europene pentru Investiţii, ca partener fondator, şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, ca partener asociat.
De asemenea, s-a discutat despre proiectul „60 de biserici din lemn“, care are ca obiectiv salvarea şi conservarea patrimoniului rural din nordul Olteniei şi sudul Transilvaniei, reprezentat de bisericile de lemn de cimitir, parţial sau total abandonate, toate clasate ca monumente istorice, datate între secolele XVII-XIX. Proiectul a fost iniţiat în 2009 de arhitectul Şerban Sturdza.  Acesta a precizat că au fost vizitate bisericile de lemn din satele Boz, Târnăviţa şi Almaşu Mic, ca exemple reprezentative pentru problemele cu care se confruntă aceste clădiri. În timpul vizitelor au avut loc discuţii cu comunităţile locale, reprezentate de preoţi parohi şi primari, dar şi cu reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe şi ai direcţiilor de cultură judeţene.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura