Azil ilegal, sub nasul autorităţilor
La doi paşi de centrul Devei, pe strada Aurel Vlaicu, funcţionează un azil de bătrâni. Circa 40 de vârstnici sunt adăpostiţi în casa privată a unui medic, activitatea încadrată la „servicii rezidenţiale” fiind înscrisă pe „Asociaţia Alexandru Ciuhat”. Asta, deşi activitatea azilului a fost suspendată în urmă cu cinci ani. Cu toate astea, nici un reprezentant al vreunei autorităţi nu s-a sinchisit să verifice cum stau lucrurile aici. În municipiul Deva, în anul 2018.
„Îi găsim un loc bun”
Am aflat despre acest loc în urma unei sesizări venite la redacţia ziarului nostru. Sub pretextul că am avea nevoie de adăpost şi cazare pentru o rudă, am mers la faţa locului. De la intrare ne-a izbit un miros de umori amestecat cu urină. Am fost lăsaţi să vizităm camerele în care stau bătrânii. Pe lângă durerea şi deznădejdea care se poate citi pe chipurile vârstnicilor ajunşi acolo, mulţi dintre ei suferinzi, alte lucruri ne-au frapat. Într-o singură cameră de circa 20-25 de metri pătraţi erau cazate 10 persoane. Şi, dacă ar fi fost nevoie, ar fi făcut loc şi altor paturi în acel spaţiu. Pe holuri, în fiecare ungher era câte un bătrân. Totul într-o lipsă de igienă şi de minimum confort. Afară, pe o masă, o angajată curăţa legumele, probabil, pentru masa de prânz… Gunoiul lăsat în mijlocul camerei. Spaţii insalubre şi neaerisite. O bucată de pâine unsă cu margarină, aruncată pe un calorifer. Gemetele oamenilor aduşi aici de familii. Cine să-i audă?
Deşi saloanele erau pline cu pacienţi, de la medicul Mihai Ciuhat am obţinut promisiunea că „îi va găsi un loc bun şi ne va ajuta cu ruda pe care vrem să o aducem la azil”. Acesta a precizat că tariful lunar pentru un pacient este de 1.700 de lei, plus costurile cu medicamentele.
Activitate suspendată de DSP
De la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara am aflat că activitatea centrului de bătrâni de pe Aurel Vlaicu a fost suspendată din 2013. Cu toatea acestea, în locaţia respectivă erau vineri, 22 iunie 2018, 40 de bătrâni, conform spuselor medicului Ciuhat. „Decizia de suspendare a activităţii s-a dat în 29 aprilie 2013. Cauzele au fost următoarele: camerele de cazare nedelimitate cu uşi şi nediferenţiate pe sexe; grupuri sanitare insuficiente, vestiar pentru personal şi cabinet medical necorespunzătoare; lipsea izolatorul pentru cazurile de boli infecto-contagioase; nu exista spălătorie conformă pentru persoanele asistate; nu exista bloc alimentar propriu şi nu aveau un protocol pentru folosirea substanţelor dezinfectante. Pentru a putea funcţiona, administratorul azilului trebuia să depună o nouă cerere de autorizare la DSP, după ce o obţinea putea solicita o nouă autorizaţie de funcţionare de la primărie. Lucru care nu s-a întâmplat”, a declarat Monica Cînda, directorul executiv al DSP Hunedoara.
Activităţile de tipul celor desfăşurate de medicul Mihai Ciuhat sunt monitorizate de Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Intervenţii Sociale (AJPIS) Hunedoara. Directorul executiv al AJPIS Hunedoara, Octavian Băgescu, ne-a spus că azilul cu pricina a fost supus unui control. În urma căruia s-a stabilit că unitatea trebuie să facă demersurile pentru a obţine licenţa de funcţionare până la data de 29 iunie 2018, în prezent funcţionând în baza unei acreditări.
„Problemele au fost remediate”
Totuşi, am încercat să aflăm care-i situaţia juridică a azilului de la medicul Mihai Ciuhat. Contactat telefonic, acesta a susţinut că activitatea pe care o desfăşoară este legală şi că toate neregulile depistate de DSP în 2013 au fost remediate. Întrebat dacă angajaţii lucrează cu carte de muncă, a răspuns că „nu” şi că aceştia prestează activităţi pe bază de voluntariat, deoarece este vorba despre o asociaţie non-profit. Despre autorizaţia de la DSP nu a dat un răspuns precis, afirmând că va merge personal la instituţia cu pricina pentru a vedea dacă o deţine sau nu.
Frace ia dat in primire si pe astia . A vrut so interneze gratis pe soacrasa si aia nau vrut .
Taci naibii de tigan borit si praduitor jegos ce esti. Sifonul Devei si sluga lui Perasifon si a lui Lyterosu ce esti. Esti sifon pe internet si tu si Perasifon. Puscarias si bulangiu ce esti.
Bună asa dori sa specific ca lucrez de circa 2 săptămâni la azilul de pe Aurel Vlaicu nr, 84 oamenii internați sunt tratați ca propui coli schimbați, mâncați scoși la aer, iar despre Domnii Cihuat Alexandrei, Ciuhat Olivia și domnul doctor Cihat pot spune ca oameni mai deosebiți și cu un suflet asa frumos mai rar, noi angajați suntem o familie acolo, iar bătrâneii internați sunt ca bătrânii noștri pierduți plecați spre ceruți. Se dau trei mese pe zi care sunt consistente și de o calitate superioara. Ar trebui sa va fie rușine ca aduceți asemenea acuzații unor oameni care nu știu decât sa facă bine. Multa stima și respect pentru ceea e faceti