Eveniment

Administratorul judiciar vede în mineri o masă de manevră

03 mineriMaximilian Gânju

Minerii de la Lonea, cei care au dat startul protestelor la minele ce aparţin Complexului Energetic Hunedoara, nu renunţă la acţiunea lor. Aceştia rămân blocaţi în subteranul minei, însă protestează pe schimburi. Ortacii de la EM Vulcan au fost nevoiţi să reia activitatea în subteran, altfel şi-ar fi pus atât vieţile în pericol, cât şi securitatea locurilor de muncă.

Ortacii care protestează încă de luni n-au fost convinşi de discuţiile cu conducerea CEH şi administratorul special al companiei, Dan Agrişan, aceştia din urmă purtând negocieri chiar şi în subteranele celor două exploatări miniere. Pe de altă parte, liderul de sindicat al minerilor de la Lonea şi-a dat demisia din funcţia sindicală, acesta acuzându-şi unii colegi că s-au lăsaţi manevraţi politic. ”Implicările politice din Valea Jiului au dus Sindicatul «Muntele» la distrugere, la dezbinare. Nu vreau să fac parte dintr-un sindicat care trage mai mult cu politicul, decât cu membrii de sindicat. Le-am explicat minerilor în sala de apel acest lucru şi ei sunt alături de mine, protestează alături de mine. Voi intra în greva foamei pe termen nelimitat”, a declarat Vasile Păduraru, fostul lider de sindicat de la EM Lonea.
În subteranul Minei Lonea, ieri, în permanenţă erau circa 60 de mineri blocaţi. Din cauza faptului că mulţi dintre protestatari nu mai rezistau în adânc după ce au stat 24 de ore sau mai mult, s-a hotărât continuarea protestului pe schimburi. Astfel, fiecare schimb a coborât în subteran dar nu pentru a relua activitatea, ci pentru a protesta în continuare. O reacţie la protestul minerilor a avut şi Casa de Insolvenţă GMC Craiova, numită de judecător administrator judiciar în cazul insolvenţei CEH. Într-un comunicat de presă, oficialii GMC Craiova susţin că: ”Din constatările noastre, şansele de reorganizare ale CEH în actuala structură, şi contând numai pe resursele proprii, sunt nule. Acest lucru este cunoscut de orice persoană ce are tangenţă cu energia ce se produce în Hunedoara, de orice persoană interesată din Valea Jiului. (…) Funcţionarea CEH înseamnă pierderi de circa un milion de lei/zi. Prin bugetele anuale, în ultimii ani s-a aprobat o pierdere de cca. 300 milioane lei anual şi CEH a reuşit în fiecare an să-şi depăşească bugetul – pentru anul 2015 cifrele previzionate arată o pierdere de cca. 900 milioane lei. Rezultă de aici că falimentul CEH ar însemna pentru stat – acţionarul unic al CEH o economie de cca.1 milion de lei/zi”.
Administratorul judiciar vede în mineri o masă de manevră condusă de persoane care au cu totul alte interese. ”Nu minerii au fost beneficiarii salariilor mari din CEH, ci dimpotrivă, pe munca lor s-au făcut averi. Din păcate, în acest moment, minerii reprezintă veriga slaba în încercarea de salvare a CEH până la un plan de reorganizare în care să se implice Ministerul Energiei sau guvernul. Bineînţeles că  se solidarizează cu protestul minerilor toate celelalte categorii – personalul TESA, personalul de Ia suprafaţă, personalul din termocentrale, cu toţii beneficiari ai prevederilor comune din Contractul Colectiv de muncă, dar care nu prestează aceeaşi muncă cu minerii şi care în acest moment este direct vizat de măsurile de reducere a cheltuielilor cu munca vie – reduceri aşa cum am arătat imperativ necesare, dacă se doreşte salvarea CEH”, se mai arată în comunicatul administratorului judiciar al CEH.
Aseară, şi minerii de la Lonea au încetat protestul, ieşind din subteran, în abataj rămânând doar fostul lider sindical Vasile Păduraru, demisionat ieri, care a precizat că va face greva foamei pe termen nelimitat.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura