ActualitateFlash

Medicii hunedoreni vor demisiona în bloc

02 colegiul medicilor conferinta (1)Volodia Macovei

Începând cu luna septembrie, medicii hunedoreni, alături de colegii din ţară şi de sindicaliştii din Sănătate, vor participa la o serie de acţiuni de protest în stradă, care se vor finaliza, dacă nu li se rezolvă revendicările, cu demisia în bloc în luna noiembrie.

Medicul rezident nu are din ce trăi
Preşedintele Colegiului Judeţean al Medicilor Hunedoara, dr. Mircea Artean, a declarat ieri că au fost consultate cadrele medicale din aproape toate unităţile din judeţ şi opinia este comună: calendarul de proteste stabilit luna trecută de Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor din România va fi pus în practică.
Medicii consideră că există blocaje de nivel executiv şi legislativ, care fac ca problemele lor să nu fie soluţionate, iar discuţiile de până acum nu au dus la nici un rezultat.
Luna trecută, Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor din România a decis constituirea unei alianţe între profesioniştii din sănătate, la care au aderat deja Camera Federativă a Medicilor, Federaţia SANITAS, Colegiul Medicilor Dentişti din România, Colegiul Farmaciştilor şi asociaţiile medicilor rezidenţi.
Principala revendicare a doctorilor este legată de o rectificare pozitivă a bugetului Sănătăţii, una „suficientă pentru buna funcţionare a sistemului şi dublarea veniturilor medicilor rezidenţi”. „Venituri de 220-300 de euro pentru un medic rezident care lucrează într-o clinică universitară sunt extrem de mici. Medicul acela trebuie, din aceşti bani, să plătească chirie, utilităţi şi să şi supravieţuiască”, a declarat dr. Gheorghe Basarab, vicepreşedinte al Colegiului Judeţean al Medicilor Hunedoara.

Condiţii decente de muncă
În fapt, o listă de cereri ale medicilor este realizată încă de anul trecut şi ea solicită: deblocarea posturilor în sistemul sanitar, renunţarea la orice barieră în ceea ce priveşte fondul pentru plata personalului (în prezent aceasta este de 70 la sută din suma decontată de CNAS), excluderea din categoria de bugetari a medicilor, dat fiind practica independentă şi autonomă a acestora, precizarea în mod expres că medicul nu este funcţionar public şi nici echivalent, a acestuia, majorarea veniturilor medicilor, astfel încât venitul minim al unui medic (rezident) să fie echivalent cu trei salarii medii pe economie, condiţii de muncă decente pentru medici, pentru a putea asigura un act medical de calitate şi implicit, siguranţa pacientului, necondiţionarea calităţii de membru al Colegiului Medicilor din România de încheierea asigurării de malpraxis, renunţarea la blamarea medicilor şi respect din partea decidenţilor şi reducerea birocraţiei şi simplificarea documentelor medicale în relaţia medic-pacient.

Până la capăt
Calendarul de acţiuni revendicative stabilit de Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor din România prevede: în luna august, adunări de analiză şi protest privind starea sistemului de sănătate la nivel judeţean, în septembrie, marşuri de protest şi pichetări, în octombrie, proteste pe legea conflictelor de muncă şi în noiembrie, demisia în bloc a medicilor.

7 comentarii la „Medicii hunedoreni vor demisiona în bloc

  • Sunt de acord sa li se mareasca salariile la un trai decent asa cum spune Constitutia tarii la articolul 47 .

  • De cand e Colegiul Medicilor organizatie sindicala?
    Aaaa, de cand aplica principil corb la corb nu-si scoate ochii!

  • Sunt de acord cu salarii decente la medicii rezideti. Problema este ca in spatele acestora se aliniaza si se ascund toti medicii cu vechime in sistem , cu salarii decente le-am putea spune(cu tot cu garzi ajung la cca 3.00 ron/luna – SUPERDECENT), si care nu clipesc cand cer mita pentru a-si face meseria. Rusine sa le fie, nu cred ca mai exista vreun medic care sa nu conditioneze actul medical cu bani, probabil doar amaratii de medici de familie.
    Vor salarii ! Foarte bine ! Numai ca, chiar si cu salarii mari, tot vor cere spaga, si atunci ? In Romania, duc un trai mai mult decat decent medicii, judecatorii, etc. Restul amaratilor de functionari, angajati in primarii sau in alte institutii bugetare, cu salarii mizere de 700 ron/luna ce sa mai spuna ? Lor ar trebui sa li se mareasca salariile…

  • Mie niciodata nu mi-a cerut nici un medic nimic, dar am facut atentii medicilor si cadrelor medicale din suflet, pentru ca stiu ca statul isi bate joc de ei si de fapt prin asta de sanatatea noastra.
    Povestea cu medicii care conditioneaza actul medical o fi adevarata, ca nu exista padure fara uscaturi, insa cu siguranta ca exceptie de la regula.
    A pune toti medicii si toate cadrele medicale in aceasi „oala” mi se pare mai degraba ca este o sarcina murdara care trebuie dusa la indeplinire, ca doar asa poti sa tii medicii sub papuc, manipuland opinia publica si creandu-le o imagine proasta (falsa evident) si prin crearea unui curent de opinie impotriva acestora.
    Metodele astea sunt bine cunoscute si cu toate ca am sperat dupa ’90 ca vom scapa de ele se pare ca in zilele noastre au devenit obicei (infect obicei).
    Personal ii incurajez pe medici in demersul lor si ii sustin cu toata convingerea. Oamenii astia chiar fac ceva pentru oameni, spre deosebire de exemplu de politicieni, care pana acum in Romania au distrus tot si au venituri de zeci sau sute de ori mai mare decat un medic.
    Sustinandu-i pe ei ne sustinem pe noi. O spun cu convingere!
    Nu…eu nu sunt medic, sunt cum am scris, pacient, dar este breasla pentru care eu am cel mai profund respect.
    Prin mana medicilor Dumnezeu are grija de aoameni.

  • VOR SALARII DECENTE DAR DE CE NU VOR SI PEDEPSE DECENTE?????

  • Ar trebui sa semneze la intrarea in servici cu cati bani intra si cu cati ies .Cum fac in alte institutii..asa s-ar vedea diferenta.(Spaga)
    Pe linga cei 7-800 mai fac de 10 ori pe atat…
    in vacante pleaca tot prin destinatii exotice,masini de lux…case pe Riviera Adriatica(Franta)…

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura