ComunitateFlash

S-au făcut primele plăţi în cadrul programului de sprijin pentru cultivarea tomatelor

Magdalena Şerban

Ieri, la sediul Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Hunedoara a avut loc o conferinţă de presă în cadrul căreia conducerea instituţiei a prezentat stadiul de desfăşurare a programelor guvernamentale de sprijinire a fermierilor. De asemenea, fermierii şi-au putut exprima părerea despre felul în care au fost susţinuţi, dificultăţile pe care le-au întâmpinat şi speranţele pe care le au.

Tomatele de Hunedoara, crescute natural
Primul subiect a fost legat de exploataţiile din spaţiile protejate (sere, solarii) prin care producătorilor de tomate li se oferă un sprijin financiar anual în cuantum de 3.000 de euro, sumă obţinută prin Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). „Reamintesc că este obligatoriu ca toţi cei înscrişi în program să înregistreze o producţie de două kilograme de tomate pe metrul pătrat cultivat şi să valorifice o cantitate de tomate de 2.000 kg, dovedită cu documente justificative, până în 15 iunie (ciclul I). În momentul de faţă, pe ciclul întâi avem 39 de beneficiari care au deja banii în cont. Aici, printre noi, se află şi o parte dintre aceşti fermieri. Roşiile pe care le găsim în magazine ori la piaţă le-au obţinut cu multă trudă, cu efort şi mari sacrificii. (…) Se fac două rânduri de verificări. Prima s-a realizat la plantare (dacă suprafaţa are 1.000 de metri pătraţi şi dacă a fost respectată tehnologia), iar la a doua s-au urmărit semnele de rodire”, a precizat Călin Marian, directorul Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Hunedoara. Acesta a dat ca exemplu de reuşită Grupul Corvinia, care este singurul din judeţ şi printre puţinele de la nivel central ce s-au mişcat foarte bine pe piaţa de profil şi se află în continuă dezvoltare, ajungând la o cifră de afaceri de peste 500.000 de euro pe an, urmând să acceseze fonduri europene substanţiale.

Lâna, o altă sursă de venit
Al doilea program aflat în desfăşurare este cel de acordare a ajutorului de minimis pentru comercializarea lânii. Valoarea sprijinului financiar a rămas la pragul de 1 leu/kg de lână, însă se aşteaptă o hotărâre de Guvern în baza căreia suma se va majora la 2 lei/kg. Sunt 240 de crescători de ovine din judeţ care s-au înscris şi urmează să valorifice lâna, obţinând acele acte doveditoare care le vor asigura primirea banilor. Totodată, s-a mai discutat pe seama faptului că sectorul agricol suferă de o lipsă acută a forţei de muncă, iar apariţia Programului de stimulare a angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură şi industria alimentară este de salutat.
„Există condiţii impuse, bineînţeles, cum ar fi angajarea a minimum două persoane pe o perioadă de 12 luni sau pe o perioadă nedeterminată. Sprijinul primit este de 1.000 lei pentru persoanele cu studii superioare de specialitate, 750 lei pentru persoanele cu studii medii de specialitate, precum şi cele care au urmat cursuri de formare profesională de scurtă durată (aşa cum sunt cele realizate de noi), respectiv 500 lei pentru persoanele fără studii. Programul durează până la data de 31 decembrie 2020”, a mai spus Călin Marian. În încheiere, acesta le-a mulţumit tuturor pentru implicare, de la fermieri, la colegi şi autorităţi.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura