Winkler: Se doreşte spargerea UDMR

5 octombrie 2010 | Adauga un comentariu | Publicat in: Politica si administratie

Sorina Popa

Conducerea Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), prin Laszlo Tokes, preşedinte, şi Toro T. Tibor, preşedinte executiv, a anunţat duminică, la Oradea, intenţia înfiinţării unui nou partid pentru etnicii maghiari, care ar urma să susţină hotărât obiectivele privind autonomia maghiară pe diferite niveluri şi regiuni.

Potrivit celor doi lideri, partidul nu are încă o denumire şi va fi înfiinţat din cauza dezamăgirilor actualelor două partide existente, Partidul Civic Maghiar şi UDMR, care nu satisfac cerinţele de reprezentare a dezideratelor de obţinere a autonomiei maghiare. „Sperăm că şi UDMR îşi va da seama că nu putem continua politica noastră de interes naţional în termenii şi stilul de până acum. Trebuie să aibă loc schimbarea de regim în totalitatea politicului şi vieţii publice a ungurilor din România“, a subliniat Tokes.

Un partid marginal

Întrebat ce părere are despre înfiinţarea noului partid, liderul UDMR Hunedoara, europarlamentarul Iuliu Winkler (foto), a afirmat că este vorba doar de încercări de a sparge UDMR.

„Este un proiect mai vechi, care acum a fost resuscitat de o serie de politicieni maghiari, foşti deputaţi ai UDMR. Subliniez, este vorba de foşti politicieni din UDMR, care în permanenţă, au fost în minoritate în Uniune. Ei vor, ca din afara UDMR, să creeze o nouă entitate pe scena politică maghiară din Transilvania. Nu mi se pare o idee oportună. Asta, mai ales că mai funcţionează o altă formaţiune politică, Partidul Civic Maghiar, care are o reprezentare mai mult decât modestă, rămânând un partid marginal până în prezent. Cred că aşa se va întâmpla şi cu noua entitate politică, chiar dacă ea va fi condusă de Laszlo Tokes”, a declarat europarlamentarul Iuliu Winkler.

Preşedintele UDMR Hunedoara susţine că: „nu cred că e nevoie de o alternativă sub această formă, la UDMR. Dar, fiecare este liber să încerce. Cred că e vorba doar de orgoliile unora. Noi avem un dialog cu Tokes. Vom vedea cum îl vom continua. Este clar că sunt încercări de a sparge UDMR, nefiind o noutate acest lucru. Sunt influenţe din afara comunităţii maghiare din România”.

Loading...

Scrie un comentariu

Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Permise suspendate şi sute de amenzi pentru şoferii „ilegali”

La sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii Serviciului Rutier Hunedoara au pus „tunurile” pe conducătorii auto care circulă sub influenţa băuturilor alcoolice...

Număr record de studenţi la Petroşani

După o perioadă de trei ani, în care căminele studenţeşti din Petroşani erau ocupate în proporţie de circa 70 la...

La Mondiale, cu bani de împrumut

Echipa de popice Inter Petrila, campioana naţională a României, va participa în cele din urmă la Cupa Mondială din Macedonia,...

Închide