Comunitate

Sătenii din Gurasada nu sunt mulţumiţi de banii oferiţi de CNADR

04 Silviu Nan primar gurasada (10)Magdalena Şerban

În cazul tronsonului de autostradă Lugoj-Deva, statul român pare să se zgârcească la bani atunci când vine vorba de despăgubiri. Dacă până acum, cei mai norocoşi proprietari de terenuri care au trebuit să le cedeze pentru construcţia de autostradă au pus mâna pe 7 euro pe metrul pătrat, acum, CNADR-ul nu mai oferă decât 0,30 euro pe metrul pătrat. Localnicii din Gurasada nu vor să accepte suma, considerând-o sfidător de mică.

Vor soluţionare în instanţă
“Sunt aproximativ 450 de parcele afectate de construcţia autostrăzii, parcele ce includ şi terenurile primăriei. Administraţia locală deţine circa 60 de poziţii (terenuri neagricole în mare parte, drumuri de servitute, drumuri agricole, canale, etc.) Restul înseamnă proprietari privaţi, undeva la 200 de persoane. Cea mai mică suprafaţă afectată este de 30 de metri pătraţi, iar cea mai mare depăşeşte un hectar”, a spus Silviu Nan (foto), primarul din Gurasada. Tot acesta a mai precizat că localnicii nu sunt deloc mulţumiţi de preţul care le-a fost oferit pe metrul pătrat de teren.  “În prima fază, s-a făcut o evaluare a terenurilor şi s-a stabilit suma de 1,18 euro pe metrul pătrat. S-au întocmit actele necesare cu cei de la Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADR), în vederea exproprierii, dar după o anumită perioadă s-a făcut o nouă evaluare, pentru că reprezentanţii CNADR-ului nu au fost de acord cu suma respectivă şi s-a ajuns la 1 leu pe metrul pătrat. Oamenii nu au acceptat suma aceasta şi am găsit un evaluator şi un avocat care să ne reprezinte, pentru că dorim să-i accesăm în judecată. De puţin timp, la nivelul fiecărei unităţi administrative vizate, a fost constituită o comisie (doi reprezentanţi din partea primăriei, plus un reprezentant al Prefecturii, OCPI şi CNADR), a venit fiecare om, a refuzat suma, s-au făcut apoi nişte acte şi urmează să primească fiecare cetăţean o hotărâre cu suma respectivă. Aceşti bani vor fi depuşi în contul proprietarilor, dar ei nu vor să-i ridice până nu vom finaliza demersul juridic”, a mai arătat edilul-şef.
De menţionat că tronsonul de autostradă Lugoj-Deva face parte din Coridorul IV paneuropean, care începe în Germania şi se continuă pe ruta Praga-Viena-Bratislava-Budapesta, Bucureşti, Constanţa. În judeţul Hunedoara, acest tronson trece prin  Lăpugiu de Jos, Dobra, Gurasada, Ilia, Brănişca şi Şoimuş.

One thought on “Sătenii din Gurasada nu sunt mulţumiţi de banii oferiţi de CNADR

  • Cred ca exproprierile facute de CNADR pentru tronsonul de autostrada Lugoj-Deva face o mare discriminare fata de proprietarii despagubiti pentru celelalte tronsoane , adica 7 euro/mp si 0.3 euro/mp cat vor sa despagubeasca proprietarii din tronsonul Lugoj -Deva . Pentru ca sa inteleaga toti valoarea este de 23 de ori mai mica decat in cazul celor expropiati pana acum. Noi intelegem ca este interes national ,dar nu pentru unii muma si pentru altii ciuma. Speram ca cei care se ocupa de aceste lucruri sa analizeze mai bine situatia , preturile nu au scazut de 23 de ori.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura