Actualitate

Ritmurile zărăndene au cucerit Italia

Magdalena Şerban

În perioada 18-23 iunie, la Lido di Jesolo (Italia) are loc cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de folclor „Mare Adriatico”. Peste 900 de participanţi din ţări ca Serbia, Republica Moldova, SUA, Turcia, Cipru, Bulgaria, Georgia, Rusia, Spania, Ucraina, Marea Britanie şi Macedonia evoluează pe scena unuia dintre cele mai spectaculoase evenimente din lume. România este reprezentată de Ansamblul Folcloric „Doina Crişului” din Brad.
S-a cântat şi s-a jucat moţeşte
Eşantionul abordat de acest festival este de tip neconcurenţial, aducând în atenţia publicului dansuri tradiţionale prezentate de grupuri folclorice, precum şi de grupuri şi interpreţi din alte stiluri de artă, exceptând muzica populară modernă.
„Cu o existenţă de peste cinci decenii, Ansamblul Folcloric Doina Crişului al Casei de Cultură din Brad s-a impus pe scenele naţionale şi internaţionale ca un adevărat mesager al tradiţiilor. Acesta valorifică tezaurul folcloric moţesc, concretizat în jocuri, cântece şi port popular, reuşind să prezinte într-un mod aparte multitudinea manifestărilor spirituale ale plaiurilor zărăndene. Ansamblul funcţionează sub forma unei asociaţii culturale aflate în raport de colaborare cu Consiliul Local şi Primăria municipiului Brad. Participarea la acest festival s-a făcut în baza unui proiect al asociaţiei şi cu sprijin din partea municipalităţii. Vreau să-l felicit pe coregraful şi totodată «sufletul» acestui ansamblu, Nicolae Grigoraş, precum şi pe toţi membrii ansamblului şi ai formaţiei de instrumentişti condusă de taragotistul Nicolae Jurj. Suntem mândri de modul în care duc mai departe tradiţiile autohtone şi apreciez mult faptul că din rândul membrilor fac parte tineri, unii chiar sub 14 ani, care evoluează cu foarte mult talent, semn că există promotori de valoare care să perpetueze moştenirea culturală cu care am fost binecuvântaţi”, a afirmat Florin Cazacu, edilul-şef al municipiului Brad.
Mai trebuie spus că cei 35 de membri ai ansamblului, prezenţi la festivalul din Italia, au expus o serie de colaje de dansuri tradiţionale din judeţul Hunedoara şi împrejurimi. De altfel, unicul scop al evenimentului este de a aduna laolaltă grupuri folclorice din toate colţurile lumii, care să-şi promoveze tradiţia, unică prin muzică şi dans. Tocmai de aceea nu se acordă nici premii, nefiind catalogat ca un festival-concurs.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura