EvenimentFlash

Infrastructura parcului industrial va fi dată în folosinţă gratuită investitorilor

Natalia Bumbac07 centrul de afaceri (23)

Cea mai importantă investiţie în infrastructură din municipiul Hunedoara, realizată în ultimii 26 de ani, a fost încheiată. Ieri, primarul municipiului Hunedoara, Viorel Arion, şi deputatul Carmen Eleonora Hărău, în prezenţa mai multor locuitori ai municipiului, au inaugurat Structura de Sprijinire a Afacerilor, un proiect realizat din fonduri europene nerambursabile. Este vorba despre înfiinţarea unui parc industrial, pe o suprafaţă de 20 de hectare de teren, unde în trecut a funcţionat o unitate a Combinatului Siderurgic. Pe lângă rezultatele vizibile, constând în construirea unei clădiri destinate activităţilor comerciale şi amenajarea mai multor parcele de teren pe care vor putea fi edificate alte construcţii destinate desfăşurării afacerilor, întreaga zonă a fost ecologizată, fiind una dintre cele mai poluate cu deşeuri periculoase.
Orice activitate, fără alimentaţie publică
Totuşi, cel mai important lucru care trebuie menţionat este că toate aceste imobile, atât parcelele de teren cât şi spaţiile din clădirea Structurii de Sprijinire a Afacerilor, vor fi date în folosinţă gratuită agenţilor economici, interesaţi să-şi desfăşoare activitatea în municipiul de pe Cerna. Potrivit edilului Hunedoarei, Viorel Arion, prioritate în selecţia celor care vor beneficia de infrastructura parcului industrial vor avea firmele care vor crea cele mai multe locuri de muncă, acesta fiind unul dintre obiectivele proiectului.
„Avem la momentul de faţă o suprafaţă de 20 de hectare de teren ecologizată, unde au fost amenajate 49 de parcele a câte 4.000 de metri fiecare, dotate cu toate utilităţile, apă, canal, curent, gaz, Internet. Suprafeţele de teren vor fi date în folosinţă gratuită investitorilor pe o perioadă de cinci ani de zile. De asemenea, spaţiile din clădirea centrului de afaceri, cu o suprafaţă de 3.200 de metri pătraţi vor fi date spre uz gratuit pentru cinci ani de zile agenţilor economici. Până la momentul de faţă, avem mai multe vizite din partea celor interesaţi făcute în această zonă, avem şi câteva solicitări. Acum lucrăm la un regulament de folosire pe care îl vom supune aprobării Agenţiei de Dezvoltare Regională Vest. Neexistând o regulă pentru spaţiile şi terenurile care se dau gratuit, am plecat de la principiul că va câştiga acel investitor care va crea cât mai multe locuri de muncă”, a afirmat primarul Viorel Arion. Potrivit edilului şef, de preluarea integrală a clădirii s-au interesat deja reprezentanţi ai unor firme din domeniul IT din Cluj, dar şi de preluarea doar a anumitor spaţii. Pe parcelele de teren care vor fi puse la dispoziţia investitorilor va putea fi desfăşurată orice tip de activitate economică, mai puţin din domeniul alimentaţiei publice, a mai precizat primarul municipiului Hunedoara.
Investiţie bazată pe o bună colaborare
Deputatul Carmen Eleonora Hărău, care a fost administrator al grupului de firme care a realizat investiţia, în prezent fiind retrasă din afaceri, a relatat cât de importantă a fost ecologizarea zonei, susţinând că banii alocaţi pentru astfel de activităţi sunt extrem de puţini. Parlamentarul hunedorean a mai afirmat că proiectul a fost realizat şi datorită faptului că a existat o colaborare şi un parteneriat productiv între autorităţile locale ale municipiului Hunedoara şi agenţii economici serioşi şi oneşti. „Acest proiect a fost o ocazie pentru firmele hunedorene să-şi pună la lucru oamenii. S-au plătit salarii, s-au plătit salarii bune, vreme de aproape un an şi jumătate, pentru că situl acesta coordonat de grupul de firme, a căror administrare am lăsat-o pe mâna directorilor mei, a lucrat cu subantreprenori locali, firme hunedorene. (…) Aş dori să mai spun că acest contract este un exemplu de bună practică de susţinere economică a zonei şi a localnicilor. Pentru a contracta această lucrare, grupul de firme a făcut o ajustare serioasă de preţ, ofertând la două treimi costul lucrării, faţă de preţul estimat, diferenţa de bani europeni putând fi realocată pentru alte proiecte. Este şi o bună practică de colaborare între un agent economic onest şi o administraţie locală onestă, cu profituri mici şi cu beneficii mari pentru comunitate”, a declarat deputatul Carmen Eleonora Hărău.
Principalul obiectiv – locurile de muncă
Valoarea totală a proiectului este de 43.316.000 de lei, din care 38.520.196 de lei reprezintă valoarea totală eligibilă, finanţarea nerambursabilă acordată fiind în cuantum de 31.525.700 de lei, iar contribuţia beneficiarului este de 11.790.299 de lei. Conform descrierii proiectului, obiectivul general al acestuia îl constituie dezvoltarea economică şi socială durabilă a municipiului Hunedoara. Prin ecologizarea celor 20 de hectare de teren din fostul Combinat Siderurgic şi crearea unei Structuri de Sprijinire a Afacerilor s-a urmărit creşterea volumului de investiţii în municipiu, şi, nu în ultimul rând, crearea de noi locuri de muncă.
Proiectul s-a derulat pe o perioadă de 42 de luni şi 26 de zile, începând cu data de 6 iunie 2012, fiind realizat în mai multe etape. Principalele puncte de realizare ale proiectului au fost reabilitarea terenului prin depoluare, ecologizare/decontaminare a solului şi apei freatice, gestionarea deşeurilor rezultate, aici fiind vorba de două categorii, periculoase şi nepericuloase. O altă parte a proiectului a presupus construirea clădirii, compusă din subsol, parter plus trei etaje, dotată cu toate utilităţile necesare desfăşurării activităţilor economice, constând în încălzire centrală şi apă caldă menajeră, instalaţii de aer condiţionat cu recirculare şi purificarea aerului, lift pentru persoane, mobilier, calculatoare, imprimante, sisteme video şi de proiecţie, Internet, telefonie fixă etc. Corpul clădirii este compus din 27 de spaţii de birouri, o sală pentru conferinţe, spaţii pentru alimentare, cafeterie, depozite şi grupuri sanitare. Cele 49 de parcele de teren, care vor fi date în folosinţă investitorilor interesaţi să desfăşoare activităţi economice productive, au fost prevăzute cu toate utilităţile, aşa cum se menţionează mai sus, dar şi cu drumuri de acces.
Proiectul de reabilitare a sitului industrial din municipiul Hunedoara şi pregătirea sa pentru noi activităţi a fost finanţat din fonduri europene prin programul Operaţional Regional 2007 – 2013.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura