Actualitate

Aproape 1.000 de crescători de ovine din judeţ sprijiniţi să vândă lână

Natalia Bumbac

Direcţia de Agricultură Judeţeană (DAJ) Hunedoara încheie un an plin de activităţi desfăşurate în premieră şi programe ale căror seminţe au prins abia rădăcini, urmând să fie continuate în 2018. Unul dintre programele care a adus beneficii agricultorilor hunedoreni a fost cel cu acordarea ajutorului de 3.000 de euro pentru creşterea roşiilor. De acest sprijin financiar au beneficiat 40 de persoane, majoritatea lor primindu-şi deja banii. Totuşi, cel mai consistent program care se adresează fermierilor hunedoreni, dat fiind specificul judeţului, este, de departe, cel de susţinere a valorificării lânii. Aici, s-au înscris aproape 1.000 de crescători de ovine din judeţ, iar perspectivele sunt promiţătoare.
Programul durează un an de zile
„S-a plecat de la ideea că lâna oilor care pe vremuri aducea câştiguri mari, la ora actuală nimeni nu mai dă nici un preţ pe ea. Lâna se arunca sau se ardea. Erau foarte puţine centre de prelucrare sau de achiziţionare a lânii. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a ţinut foarte mult să relanseze acest domeniu prin stimularea crescătorilor de oi şi, în special, a celor care vor să valorifice lâna. Astfel, s-a decis să se acorde un sprijin de 1 leu pe kilogram celor care fac dovada că au valorificat lâna la un centru de colectare. În judeţ s-au înscris în program 935 de crescători de ovine, asta însemnând peste 94 la sută dintre cei care sunt înscrişi ca şi exploataţie agricolă la APIA pentru subvenţie. Suntem printre primele judeţe la nivel naţional ca număr de crescători de ovine înscrişi în acest program, care se desfăşoară de la 1 iulie 2017 până în 1 august 2018”, a declarat Călin Marian (foto), directorul executiv al DAJ Hunedoara. Tot în sprijinul şi pentru a promova produsele din lână, directorul executiv al DAJ Hunedoara a arătat că vineri, 22 decembrie, va merge la unitatea de asistenţă socială din Baia de Criş pentru a dona 50 de perechi de ciorapi din lână, confecţionaţi manual, vârstnicilor îngrijiţi în acea unitate.
Contract de 1.000 de tone pentru India
În ceea ce priveşte colectarea lânii, în prezent, în judeţul Hunedoara vin reprezentanţii centrelor autorizate din judeţul Sibiu pentru a o achiziţiona. De anul viitor, se încearcă înfiinţarea unor astfel de centre în judeţ. „Am discutat cu reprezentanţii a trei asociaţii mari de crescători de ovine din judeţ, cele de la Orăştie, Haţeg şi Valea Jiului, ca prin parteneriat public privat să se facă puncte de colectare în judeţ şi sper ca anul viitor să se deschidă centre de colectare şi în judeţul nostru. Mai este o firmă la Bistriţa-Năsăud cu care încercăm să facem un punct de colectare la noi, ei au de onorat un contract de 1.000 de tone de lână sub formă de izolant termic pentru India”, a afirmat Călin Marian). Acesta a mai spus că, în total, la nivel de judeţ sunt aproximativ 230.000 de oi, de la care s-ar putea obţine în jur de 465 de tone de lână. Kilogramul de lână se achiziţionează la un preţ de circa 1,5 lei, iar lâna prelucrată pentru a fi folosită în fabricarea produselor finite se vinde cu circa 30 de lei kilogramul. Ca o concluzie despre importanţa derulării acestui program, directorul executiv al DAJ Hunedoara a amintit un exemplu de bunăstare pe care îl aducea lâna în trecut. Un cioban putea să îşi cumpere o maşină cu banii obţinuţi din vânzarea lânii de pe 1.000 de oi.
Peste 360.000 de lei plătiţi deja
Revenind la programul destinat culturilor de tomate, directorul executiv al DAJ Hunedoara a explicat că ajutorul financiar a avut ca scop sprijinirea producătorilor autohtoni de tomate şi limitarea importurilor de roşii. A fost pentru prima dată când s-a dat curs acestui sprijin de 3.000 de euro pentru agricultori, iar rezultatele s-au văzut în pieţele agroalimentare. Banii s-au acordat celor care au cultivat roşii pe o suprafaţă de minimum 1.000 de metri pătraţi şi, ulterior au demonstrat că au vândut 2.000 de tone de tomate. În total, producătorii de tomate din judeţ au primit circa 360.000 de lei sub forma ajutorului de minimis pentru cultivarea tomatelor.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura