Politica si administratie

Vin vremuri grele pentru obişnuiţii cu munca la negru

Sorina Popa

În ultimele zile, se vorbeşte tot mai mult de eradicarea muncii la negru. Mulţi însă spun că lucrurile nu vor ajunge la nici un rezultat bun pentru angajatorii cinstiţi, care plătesc taxe la stat, în timp ce alţii stau bine mersi şi se îmbogăţesc. Rămâne însă de văzut dacă va fi aşa, deoarece noul Cod al Muncii prevede sancţiuni mult mai severe pentru aceste încălcări ale legii.

Laude peste laude

Ieri, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara a convocat o întrunire cu agenţii economici, pentru a marca Ziua Internaţională a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă. Motiv pentru inspectorii de muncă să se laude cu controalele efectuate şi mai ales, cu amenzile aplicate, în condiţiile în care scaunele din sală au fost mai mult goale decât ocupate. Cu toate astea, în judeţul Hunedoara, munca la negru, susţin specialiştii, depăşeşte 20 la sută din activităţi. Asta, deşi controalele au scos la iveală puţin peste 100 de persoane care munceau la negru.

Creşte valoarea amenzilor

Potrivit statisticii ITM Hunedoara, în primele trei luni ale anului trecut, au fost efectuate 642 de controale, în timp ce în aceeaşi perioadă a lui 2011, au fost 600 de verificări ale inspectorilor Muncii. La sancţiuni, anul acesta stăm mai bine faţă de primul trimestru al anului trecut, dar nu cu mult. În total, în primele trei luni ale acestui an, au fost aplicate amenzi în valoare de aproximativ 500.000 de lei, faţă de 400.000 de lei în primele trei luni ale lui 2010. Noul Cod al Muncii, care intră în vigoare din 30 aprilie a.c., prevede o amendă de până la 1.000 de lei, atât pentru persoana care acceptă să muncească la negru, cât şi pentru angajator. Totodată, amenda în cazul în care eşti prins cu până la cinci persoane fără contract individual de muncă în formă scrisă se ridică la valori între 10.000 de lei şi 20.000 de lei pentru fiecare persoană. În situaţia în care într-o firmă sunt găsite mai mult de cinci persoane fără contract de muncă, sancţiunea ce se aplică angajatorului este închisoare de la şase luni la doi ani sau amendă penală.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura