ActualitateFlash

Viaţă colorată, la groapa de gunoi a oraşului

03 tigani groapa de gunoi (0)Anamaria Nedelcoff

Gunoiul nostru este salvarea lor. Ceea ce nouă nu ne mai trebuie şi aruncăm la gunoi, recuperează ei, dacă se poate, şi vând pe 20-30 de lei pe zi. Este vorba despre 200 de persoane de etnie romă care trăiesc într-o sărăcie lucie lângă groapa de gunoi a Devei, fără apă, energie electrică sau canalizare. Hainele şi le spală-n Mureş şi tot acolo se îmbăiază şi ei, când apucă sau au chef. Şi spun că le este teamă, pentru că din mai, ar putea să rămână şi fără aceste adăposturi, încropite de ei din gunoaie.
Copii, printre munţi de gunoaie
Ieri, la vremea prânzului, în timp ce bărbaţii comunităţii se aflau pe groapa de gunoi pentru a strânge cutii de metal, sticle de plastic ori alte gunoaie care lor le-ar fi de folos sau ar putea să le vândă, în cartierul construit ad-hoc mai erau câteva femei, care aveau grijă de puradei. Iar copiii se jucau nestingheriţi, pe jumătate dezbrăcaţi, printre munţi de gunoaie şi maidanezi leşinaţi de foame. De la naştere au fost condamnaţi la o viaţă de nomad, fiind nevoiţi să se mute din loc în loc, acolo unde ar putea să găsească ceva de lucru, departe de ochii autorităţilor şi de cartierele în care a pătruns civilizaţia. Unii dintre ei s-ar duce la şcoală, dar nu au îmbrăcăminte, nu au caiete sau pixuri, iar mamele lor se plâng din cauza lipsurilor. „Copiii noştri merg la şcoală, o săptămână da şi două nu, că nu am cu ce să-i îmbrac. Nu am nici bani de caiete sau de pixuri, iar bursele sociale se dau cu întârziere. Nu-mi permit să-mi trimit copiii la şcoală“, declară Mirela Almaciu, mamă singură cu trei copii. Cum şi-i creşte? Numai Dumnezeu ştie.
Şi-a pierdut copilul în Paris
Irina Popelia, de 31 de ani, a devenit mamă la o vârstă fragedă. În urmă cu şase ani şi-a pierdut o fată, care avea atunci 12 ani. Era la cerşit în Paris.
„Ca să fac bani pentru ţigani“, susţine ea. „Am dus fata dincolo, la Paris, ca să fac bani pentru ţigani, dar mi-au furat-o sau am pierdut-o. Nu am mai găsit-o de atunci. Am fost pe la ziare, pe la poliţie, nimeni nu mi-a mai găsit fata“, spune femeia, care mai apoi se plânge că angajaţii primăriei nu vor să-i facă ajutor social. „M-am dus la primărie să-mi fac ajutor social. Mi-au spus că nu, că sunt gravidă. Da, sunt gravidă. Dar acum, dacă mi-s tânără şi mă întâlnesc cu un domn frumos şi-mi dă bani, nu mă duc cu el? Normal că mă duc. Şi aşa se fac copiii“, ne explică Irina Popelia filozofia ei de viaţă.
„N-avem apă, n-avem curent, nu avem nimic. Ne spălăm în Mureş. Aici ne spălăm şi hainele. Apă de băut şi de mâncare luăm din oraş, încărcăm bidoanele în căruţe şi mergem la izvoare sau cerem de la oameni, că li se face milă de noi“, declară şi Alexandra Rotar, care la 25 de ani are deja patru copii.
„Nu-mi place să stau la bloc. Dacă ne cad copiii în cap?“
După toate aceste probleme, a mai apărut una. Riscă să-şi piardă sursa de venit de la groapa de gunoi, pentru că, din ce ştiu ei, primăria ar vrea să-i mute în altă parte. „De la 1 mai, au zis cei de la primărie că ne dărâmă casele de aici. Cum să plecăm departe de groapa de gunoi? Acolo ne căutăm o cutie, o tablă şi luăm 20-30 de lei pe ele. Da, ni se îmbolnăvesc copiii, dar să ne dea un loc undeva, că ne ridicăm noi o casă cum putem, cu ce putem“, spune unul dintre romii din cartier.
Însă, dacă va fi vreodată ca primăria să-i mute în alt loc, exclud din start locuitul la bloc. „Au venit de la primărie şi au zis că de la 1 mai bagă buldozerul şi dărâmă tot. Unde o să ne ducem atunci? Ei ziceau că ne mută într-un bloc. Dar noi mergem cu corturile în faţa primăriei, că acolo este loc. Eu nu am stat niciodată la bloc. Noi acolo trebuie să plătim apă, chirie, curent, avem găini, porci, cai, cu caii ne facem noi treaba. Nu-mi place să stau la bloc. Dacă ne cad copiii în cap?“, argumentează romii din zonă, referitor la potenţiala mutare într-un bloc de locuinţe.
Autorităţile caută soluţii
Angajaţii de la Salubritate SA au însă alte variante legate de activitatea romilor din zonă. „Se ocupă cu orice, dar numai cu lucruri legale nu. La un moment dat, mergeau la autostradă şi furau zgură de acolo. Nu era săptămână să nu se bată cu agenţii de pază. Vin şi aici, pe groapa de gunoi, ca să ia sticle de plastic şi doze. Dar noi avem o evidenţă a lor, când intră, când ies. Mulţi dintre ei n-au buletin, sunt de la groapa de gunoi de la Sibiu, care s-a închis şi au venit aici. Probabil când se va da drumul şi la staţia de sortare de aici, se vor muta în altă parte“, spun cei de la Salubritate.
Andrei Nistor, purtătorul de cuvânt al Primăriei Deva, susţine că nimeni nu intenţionează să le dărâme romilor casele, dar că se caută un teren pentru a-i muta în siguranţă. „Nimeni nu le dărâmă nici o casă. Astea sunt poveşti de-ale lor. S-a dat sarcină arhitectului şef să găsească o zonă în care romii de la groapa de gunoi să poată fi mutaţi, astfel încât să aibă condiţii minime de civilizaţie. Acolo e un focar de infecţie. Încă nu avem o soluţie, dar căutăm, fiindcă nu se poate trăi aşa“, precizează reprezentantul primăriei.

2 comentarii la „Viaţă colorată, la groapa de gunoi a oraşului

  • Avem asa de multi hoti in judeti care au furat statul de milioane de euro, ar putea sa faca un bloc pentru acesti cetateni saraci ,si o investitie in agricultura pentru ei !

  • au distrus toata zona ,au devastat si furat toata iarna aceasta ,gradinile si cabanele din zona le au dat foc si dupa aceea au dus tot ce era metalic la fer vechi.Pagubele produse de ei atat celor care munceau acele terenuri cat si naturii sunt imense ar trebui sa ascultati si parerile celor batrani si bolnavi care se incapataneaza sa traiasca din munca si nu din furat sau prostitutie si au gradini in zona dar nu sunt senzationale

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura