Comunitate

Vaţa de Jos: apa a „spălat“ zece sate

Magdalena Şerban

Ploile torenţiale de luna trecută au lăsat în urma lor un mare dezastru la Vaţa de Jos, pagubele fiind estimate la 6,6 milioane de lei. Nu este pentru prima oară când comunitatea de aici are de suferit de pe urma inundaţiilor, dar parcă daunele de acum sunt mult prea mari.

„Cred că suntem cea mai afectată comună din judeţ, din 13 sate doar trei rămânând fără necazuri, adică Târnava, Brotuna şi Tătărăşti. În rest, distrugerile au fost însemnate. Sunt podeţe de care nu a mai rămas nimic, drumurile au fost şi ele stricate (de exemplu Drumul Comunal 173 a fost blocat din cauza aluviunilor şi a ruperii pe mai multe porţiuni, izolând satul Ciungani), iar podul de la şcoala din Prăvăleni e distrus. Trebuie refăcut în întregime. Aşteptăm banii necesari pentru reparaţii, fiind dată hotărâre de Guvern în acest sens. Nici populaţia nu a scăpat, apa intrând în beciuri, diverse anexe, chiar locuinţe şi distrugând culturile oamenilor, de la grădinile din spatele caselor şi până la terenurile agricole. Munca lor s-a dus pe apă, efectiv. La Prăvăleni, Ciungani şi Basarabasa s-a resimţit cel mai mult. Probleme ne-a făcut Valea Ciunganilor ce aparţine de Apele Române şi se varsă în Crişul Alb. Apa adunată pe versanţi a produs potopul. Bănuiesc că cei de la Apele Române vor face îndiguire, pentru a preîntâmpina alte posibile dezastre. A mai fost făcută şi cu doi ani în urmă, dar acum apa a rupt din dig. Deci, trebuie neapărat remediat. În momentul de faţă, valea asta aproape că o treci la picior, dar atunci a fost grav. Am evacuat inclusiv persoane”, a arătat Milu Folescu (foto), primarul din Vaţa de Jos.
Acesta a mai spus că ceea ce speră e ca vremea să rămână prietenoasă, iar ploile să cadă cu măsură. Nu de altceva, dar nici seceta nu e bună.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura