ComunitatePolitica si administratie

Pensia anticipată: Ce penalizări se aplică de la 1 septembrie

Noua lege a pensiilor prevede că stagiul minim de cotizare se va ma­jora în funcție de evoluția speranței de viață din România și va elimina pensia anticipată fără penalizări.

Cu 5 ani înainte de vârsta standard
Potrivit legii, stagiul minim de coti­zare contributiv este de 15 ani atât pen­tru femei cât și pentru bărbați, iar stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani, începând cu anul 2035 femeile urmând să iasă la pensie la 65 de ani, la fel ca bărbații. În ce pri­vește pensia anticipată, legea prevede un sistem de penalizare, în funcție de pe­rioada care ar fi rămas până la îm­pli­ni­rea vârstei standard de pensionare.
Astfel, noua lege a pensiillor prevede că pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat până la 5 ani de stagiu de cotizare peste stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5, precum și celor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5.
La stabilirea stagiului complet de cotizare contributiv necesar acordării pensiei anticipate nu se iau în consi­de­rare perioadele în care persoana a avut calitatea de asigurat în baza unui con­tract de asigurare încheiat, începând cu data de 01 ianuarie 2018, în baza pre­vederilor art. 6 alin. (2) din Legea nr. 263/2010, ale OUG nr. 163/2020 precum și ale art. 6 alin. (2) și alin. (3) din prezenta lege.

Nu poate fi cumulată
Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte prin diminuarea cuantu­mu­lui pensiei pentru limită de vârstă, în ra­port cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare con­tributiv şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.
La acordarea pensiei anticipate, re­ducerea vârstei standard de pensio­nare prevăzută mai sus nu poate fi cumulată cu nici o altă reducere re­gle­mentată de prezenta lege sau de alte acte normative.
La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se trans­formă, din oficiu, în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin eli­mi­narea diminuării și, după caz, prin adă­u­garea eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de anticipare ori în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate precum și adăugarea peri­oa­delor prevăzute la art.58 alin (2).

Cine poate ieși mai devreme la pensie, fără penalizare
Cu toate acestea, există o categorie de pensionari care poate ieși mai de­vreme la pensie, fără a fi penalizată. Potrivit Ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, este vorba despre bărbații care au împlinit 60 de ani, dar care au realizat un stagiu de cotizare de cel puțin 40 de ani.
„Pensia anticipată se poate lua atunci când ai stagiul complet de coti­zare și te poți pensiona anticipat în două situații:
Dacă ai 40 de ani de stagiu con­tri­butiv poți să te pensionezi anticipat fără nicio penalizare. Altfel spus, dacă ești bărbat, iar limita de vârstă este de 65 de ani, dacă ai 40 de ani de stagiu de cotizare, poți ieși la pensie la 60 de ani. Fără nicio penalizare, cu toate drep­turile”, a explicat ministrul Muncii, la Antena 3.
Pe de altă parte, de pensie anticipată pot beneficia și românii care au un sta­giu de cotizare de 35 de ani, însă aceș­tia vor fi penalizați.
„De asemenea, pentru pensia anti­ci­pată, dacă ai 35 de ani stagiu contri­bu­tiv, ceea ce este obligatoriu pentru a te pensiona anticipat, poți ieși la pensie anticipat scăzând penalizarea de la 30 la sută cât era pe vechea lege, la o pe­na­lizare de 24 la sută, cât este pe noua lege”, a spus Simona Bucura-Oprescu. Prin urmare, ieșirea mai devreme la pensie fără penalizări mai este posibilă doar până la 31 august 2024.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura