Un nou contract semnat pentru Castelul Corvinilor
A fost semnat contractul de finanţare pentru cea de-a doua etapă de restaurare, conservare şi punere în valoare a Castelului Corvinilor
Astăzi a avut loc, la Bucureşti, semnarea contractului de finanţare pentru cea de-a doua etapă majoră de conservare, restaurare şi punere în valoare a Castelului Corvinilor. Documentele au fost semnate de Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, domnul Marcel Ioan Boloş şi primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.
Este vorba despre un proiect finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă în valoare totală de 32.749.033,71 lei (21.920.228,47 lei – fonduri nerambursabile, 10.828.805,24 lei – contribuţia Primăriei municipiului Hunedoara). Proiectul a fost inclus în Pilonul IV al PNRR, pilon axat pe coeziune socială şi teritorială – Componenta C 11 – Turism şi cultură şi face parte din „Ruta Castelelor”, una dintre cele 12 rute turistice şi culturale din România pe care Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene îşi doreşte să le funcţionalizeze şi să le promoveze.
„Mulţumesc domnului ministru Marcel Ioan Boloş pentru onoarea de a ne invita la Bucureşti să semnăm acest proiect extrem important pentru un obiectiv istoric şi turistic emblematic al României. În această perioadă, la Castelul Corvinilor, derulăm lucrări de restaurare şi conservare în baza unui proiect în valoare de 5 milioane de euro, finanţat prin POR 2014 – 2020. Finanţarea nu a fost însă suficientă pentru a restaura toate componentele importante ale Castelului. Am decis că este imperios necesar să continuăm acest demers, aşa că am întocmit un al doilea proiect prin care obţinem încă aproximativ 4 milioane de euro. Necesarul este însă de peste 6,6 milioane de euro, motiv pentru care ne-am hotărât să contribuim noi, Primăria, cu restul sumei de care este nevoie, mai ales că dorim ca, la finalul lucrărilor, să avem un obiectiv istoric restaurat în întregime şi bine conservat, care să le poată oferi turiştilor şi mai mult decât le oferă în prezent. Castelul Corvinilor este moştenirea lăsată de Iancu de Hunedoara, apărătorul Creştinătăţii în Evul Mediu, cel în memoria căruia bat şi acum clopotele, în fiecare zi, la ora 12.00, în bisericile catolice din întreaga lume. Suntem mai mult decât datori să îl conservăm aşa cum merită şi să spunem, cu ajutorul său, mai bine şi mai convingător, fabuloasa poveste a familei Corvinilor”, a declarat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.
Etapa a doua de restaurare a Castelului Corvinilor va presupune lucrări complexe de consolidare şi de reabilitare a unor zone importante ale edificiului medieval şi va avea ca rezultat, pe lângă o durabilitate prelungită a componentelor obiectivului, introducerea unor noi spaţii în circuitul de vizitare.
Proiectul prevede nu mai puţin de 28 de obiective principale de lucrări. De exemplu, restaurarea mai multor fresce interioare şi exterioare, înlocuirea pardoselii din Sala Cavalerilor (cu una identică), refacerea celor două poduri de acces, restaurarea Grupii Urşilor şi punerea acesteia în circuitul de vizitare, realizarea unui planşeu pe Terasa de Artilerie, refacerea armurii Cavalerului din vârful Turnului Buzdugan, repararea acoperişul (acolo unde este nevoie), curăţarea fântânii din curtea interioară, se vor reface instalaţiile electrice şi de iluminat şi se va crea un sistem de supraveghere video unitar dotat cu camere video wireless.
Proiectul pentru care s-a semnat astăzi contractul de finanţare prin PNRR va fi completat cu alte trei proiecte care vizează, de asemenea, valorificarea turistică şi culturală a Castelului Corvinilor. Este vorba despre crearea unui parc tematic medieval în zona din imediata apropiere a Castelului, restaurarea Curţii Husarilor (curtea exterioară a Castelului) şi despre crearea unui muzeu etnografic cu elemente din Ţinutul Pădurenilor (în spaţiul situat între latura nordică a Curţii Husarilor şi strada Voinii). Pentru aceste trei proiecte, Primăria municipiului Hunedoara intenţionează să solicite finanţare prin POR 2021 – 2027.