Educatie si cultura

Turneul Teatrului de Artă Deva în Republica Moldova

În perioada 11-16 octombrie 2022, echipa Teatrului de Artă Deva a par­ti­cipat cu 5 producții proprii la Festivalul ”Unire prin Cultură- Caragiale să ne judece” la Chișinău, Republica Mol­dova. Am fost primiți cu mare căldură, echipa TAD având onoarea de a juca în pre­zența unor personalități ale vieții cul­tu­rale și a unui public extraordinar de receptiv, public care a umplut în fiecare seară sala Teatrului Național Satiricus „I.L.Caragiale” din Chișinău.

Cinci producții
Cele 5 producții prezentate de noi au fost extrem de apreciate, aplauzele și critica de specialitate fiind pe măsură! În acest turneu ne-a fost alături Ion Bădin, vicepreședinte al CJ Hunedoara, care a susținut demersul nostru artistic. Astfel, în data de 10 octombrie, domnia sa a par­ticipat la festivitatea de deschidere a Festivalului „Unire prin cultură – Caragiale să ne judece!”, organizat de Tea­trul Satiricus, cu spijinul Institutului Cultural „M. Eminescu” la Chișinău, al Primăriei mu­nicipale și a Consiliului Județean Hunedoara. Cele cinci producții prezen­tate de TAD la Chișinău sunt: 11 oc­tom­brie – NU-I UȘOR SĂ FII BOGAT adaptare după Gyorgy Spiro, regia Eugen Pădureanu, 12 octombrie – O NOAPTE FURTU­NOASĂ, de I. L. Caragiale, regia Mihai Panaitescu, 13 octombrie – O AFACERE DE FAMILIE după o idee de S. Bobrik și R. Clark, regia Eugen Pădureanu, 14 octom­brie – UN TRAMVAI NUMIT DORINȚĂ de Tennessee Williams, regia Eugen Pădureanu
15 octombrie – PĂCALĂ adaptare după Bogdan Radu Ghelu, regia Mihai Panaitescu. În data de 16 octombrie 2022, echipa Teatrului de Artă Deva a prezentat spectacolul „Păcală„ după Bogdan Radu Ghelu, regia Mihai Panaitescu, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri„ din Bălți, în cadrul proiectului „Onor teatrului românesc„- proiect susținut de către Departamentul pentru relația cu Repu­blica Moldova din cadrul Guvernului României. La rândul lor, actorii de la Teatrul Național „Vasile Alecsandri„ din Bălți vor juca la sediul Teatrului de Artă Deva spectacolul „Fahrenheit 451„ în data de 7 noiembrie 2022. În rândurile de mai jos aveți câteva critici de specialitate, realizate la Chișinău în urma repre­zentațiilor TAD!

Nu-i ușor să fii bogat, regia Eugen Pădureanu
„Ieri am privit, în sala mică a Teatrul Național Satiricus Ion Luca Caragiale, spectacolul „Nu-i ușor să fii bogat”, adap­tare după Gyorgy Spiro, în regia lui E. Pădureanu. O producție a Teatrului de Artă din Deva, România. Cum ar fi dacă ai putea să câștigi premiul cel mare la loterie? Ei, uite că exact asta li se în­tâm­plă protagoniștilor din „Nu-i ușor să fii bogat”. Spectacolul debutează cu entu­ziasmul unui câștig total neașteptat și total nemeritat. Și cum era și lesne de înțeles, lucrurile se precipită rapid! Piesa este de-o autenticitate aparte, căci e foarte apropiată spectatorul ei, prin subiectul abordat, prin replicile firești ale actorilor, prin jocul scenic lipsit de pa­tetism, dar mai degrabă natural, și mo­ti­va­țiile eroilor care oglindesc fiabil com­portamentul nostru uman în situații simi­lare. Nu am putut să nu observ că sala s-a tot identificat cu personajele din scenă și s-au tot recunoscut în diferite tipare de comportament, mai mult sau mai puțin.
Iar toată această apropiere virtuală îi face pe eroi mai vii, mai credibili și, cum­va, mai hazlii. S-a râs mult, pentru că as­pectele amuzant se împletesc foarte armonios cu temele serioase. Dilema pare una simplă – ce e mai bine, să fii mereu sărac sau să devii bogat peste noapte? Iar eroii ne demonstrează cu atâta sinceritate, cu o doză de naivitate chiar, în dezinvoltura lor, că nu e totul chiar atât de simplu! Banii vin la pachet cu multe – multe probleme, nu doar cu avantaje, mai ales pentru cei nepregătiți. Iar dorințele noastre, chiar și cele mai aprige, pot să ne joace festa. Cu o abor­dare pe alocuri cinematografică și fără patos în replici, ci mai degrabă vedem o interpretare cu maximum de naturalețe. Piesa curge armonios, pe neobservate, absorbind spectatorii și emoționându-i, secundă de secundă. Chiar merită vizio­nată, indiferent dacă îți dorești să râzi copios, sau să analizezi aspectele sociale și filozofice ale diferențelor de statut, viziuni și principii ale celor ce au diferite niveluri de venituri. Distribuția: Roxana OLȘANSCHI – Doamna Popescu, Eugen PĂDUREANU – Domnul Popescu. Alina Hasnaș (EA.MD)
„Piesa „Nu-i ușor să fii bogat” (adap­tare după Gyorgy Spiro), prezentată ieri de Teatrul de Artă din Deva, în cadrul fes­tivalului Unire prin cultură, ne ține captivi de la prima la ultima scenă pentru că în ea e vorba de bani, mulți bani, iar aceștia îi scot din minți pe protagoniști, domnul și doamna Popescu. Milioanele câștigate la loterie provoacă un seism în această familie umilă. Cei doi soți se tem atât de tare de sistem, încât ajung să creadă că sistemul îi va nimici în caz dacă se vor îm­bogăți. Polemica dintre ei e învolburată, înflăcărată, foarte bine susținută de mi­nunații actori Roxana Olșanschi și Eugen Pădureanu. Felicitări acestui duet care ne transmite bucuria de a juca, de a trăi intens și a reda sincer frământările per­sonajelor. Regia spectacolului e semnată de Eugen Pădureanu. Am urmărit cu i­n­te­res nu doar dialogurile incendiare, dar și felul cum, pe durata piesei, eroina pră­jea cartofi. Așadar, teatrul poate avea și aromă de cartofi prăjiți, una benefică, apro­piind publicul de artiști și făcându-l să a­plaude mai cu poftă”, spune Irina Nechit.

O noapte furtunoasă, regia Mihai Panaitescu
„În a treia zi a festivalului consacrat lui Caragiale, găzduit de Satiricus, am văzut „O noapte furtunoasă” în regia lui Mihai Panaitescu, spectacol al Teatrului de Artă din Deva. Nu e o comedie-comedie, ci mai degrabă o hiperbolizare a nopții, a întunericului unde se simt în voia lor demonii, aceștia fiind stăpâni peste personaje. Scenografia, constituită mai ales din metal (scenografie semnată de Dorotheea Iordănescu), anturajul sum­bru, costumele negre de rockeri sau bikeri, agresivitatea, stridența, lipsa de granițe dintre bine și rău, acceptarea minciunii, trădării, depravării, rotocoalele de fum, rânjetele mulțumite, suspinele ipo­crite ne sugerează că așa ar putea să arate iadul. Un exercițiu de imaginație privind iadul din așa-zisa viață obișnuită, dar fiind prezentat într-o structură unde pre­valează comicul, abundența elemen­telor care provoacă râsul. Din distribuție fac parte Mihai Feier – Titirică, Roxana Olșanschi – Veta, Mihai Panaitescu – Chiriac, Eugen Pădureanu – Rică Venturiano, Cristina Lazăr – Zița, Ionuț Popovici – Nae Ipingesc, Andreea Pascu – Spiridon. Felicitări Teatrului de Artă din Deva care își continuă turneul la Chișinău”, Irina Nechit.

O afacere de familie, regia Eugen Pădureanu
„Numărul fanilor Teatrului de Artă din Deva a crescut astăzi datorită unui spec­tacol emoționant, actual, amuzant, pre­zentat la Chișinău în cadrul festivalului Unire prin cultură. Vorbim de piesa „O afacere de familie” de Eugen Pădureanu, după o idee de S. Bobrik și R. Clark. S-a lucrat migălos pe text, s-a și improvizat, cu ingeniozitate, pentru a realiza o le­gă­tură cât mai strânsă cu realitățile româ­nești. În versiunea aceasta, protagoniștii piesei sunt chiar din Deva și au plecat în munți – munți autohtoni desigur, pentru a deschide restaurantul „Dacii liberi”. Cum era de așteptat, afacerea nu a mers, căci apăruseră multe piedici și obstacole, dar eroii măcar au încercat să-și constru­iască o existență demnă, independentă și au sperat toată viața să vadă luminița de la capătul tunelului, precum sperăm și noi.
Jocul savuros al actorilor a uimit și a încântat publicul de la Chișinău care a urmărit entuziasmat acțiunea impe­tu­oa­să, râzând sau gândindu-se că și noi, pre­cum personajele, ne zbuciumăm adesea, nutrim vise, ne agățăm de ele, pentru a re­zista. Piesa atrage pentru că spec­ta­torii se regăsesc în ea, montarea distrea­ză, dar și pune pe gânduri. Cele trei personaje sunt interpretate de Eugen Pădureanu (Mișu Crăcană), Roxana Olșanschi (Simona Crăcană) și Andreea Pascu (Luluța)”, Irina Nechit.

Un tramvai numit Dorință, regia Eugen Pădureanu
„Un tramvai numit Dorință” de Tennessee Williams, în regia lui Eugen Pădureanu, e o producție nouă a Tea­tru­lui de Artă din Deva. Tulbură prin desenul clar al subiectului, prin precizia jocului, prin efortul de a ne face atenți la pro­funzimea textului. Conceptul regizoral e în slujba piesei, și nu invers. Scenografia semnată de Marius Niculescu oferă libertate de mișcare personajelor, ideilor, simbolurilor. E un spectacol despre cru­zimea lumii, despre intoleranța față de cei vulnerabili, despre felul cum forța brută spulberă finețea, delicatețea. E un spectacol sub semnul artei autentice: scenele violente nu sunt vulgare, între ziduri jerpelite circulă fluizi poetici, prin strigăte răzbate un cântec trist. Cântecul e pentru cea care nu are șanse de su­pra­viețuire, pentru eroina vinovată și ne­vi­no­vată, sensibilă, complicată, cu un tre­cut prea apăsător. Inevitabil, ea va fi aruncată peste bord. Gianina Iconaru (Blanche) pune în lumină tragedia acestei femei visătoare dar naive, fragile, actrița ne arată că splendoarea există, dar e călcată în picioare. Foarte buni, toți actorii din distribuție: Eugen Pădureanu – Stanley Kowalski, Diana Rotaru – Stella Kowalski, Ștefan Abrudan – Mitch, Roxana Olșanschi – Eunice, Silviu Dobre – Steve, Mihai Feier – Doctorul, par­ti­cipând, cu compasiune, la descrierea unei vieți care a strălucit o clipă și s-a stins”, arată Irina Nechit.

Păcală – regia Mihai Panaitescu
„Avem nevoie ca de aer de umor, de glume și întâmplări hazlii, altfel ne-ar doborî urâtul. Tocmai pe un strălucit reprezentant al umorului românesc și al mitologiei noastre, pe Păcală, ni l-au adus actorii de la Deva să participe la festivalul Unire prin cultură. Spectacolul „Păcală” de Mihai Panaitescu (adaptare după Bogdan Radu Ghelu), jucat azi la Satiricus, i-a oferit publicului deliciul de a vedea un șir de păcăleli puse la cale de protagonist , de a asculta o limbă română neaoșă, de a reveni la atmosfera basmelor populare.
„Păcală” e o comedie de moravuri, o satiră la adresa lumii satului românesc în care viciile sunt amplificate și scoase în evidență”, spune despre spectacolul său regizorul Mihai Panaitescu. Rolul lui Păcală este jucat de o actriță, Andreea Pascu, care îi dă culoare și o anume candoare personajului său. Au mai jucat Mihai Feier – Popa Titirez, Roxana Olșanschi – Coana Pachița, Cristina Lazăr – Floarea, Diana Rotaru – Codina, Ionuț Popovici – Tănase, Eugen Pădureanu – bo­citoare. Pe această notă de entuziasm și voie bună, s-a încheiat turneul Teatrului de Artă de la Deva.
Felicitări trupei de la Deva și mulțumiri pentru spectacole de calitate. Ne-am bucurat că v-am descoperit. Inspirație în munca dumneavoastră și vă mai aș­tep­tăm!„ – Irina Nechi. După o săp­tămână pe­trecută în Republica Moldova, putem spune că întra-devăr cultura ne-a unit și sperăm ca acest minunat parte­ne­riat cul­tural să ne dea ocazia de a ne cu­noaș­te mai îndeaproape și în anii ce vor veni!

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura