Comunitate

Un medic se bate pentru drepturile subordonaţilor săi

04 medic Nicolae Petre

Maximilian Gânju

Un medic specialist din cadrul Spitalului de Urgenţă Petroşani se luptă de mai multă vreme să-i convingă pe cei din Ministerul Sănătăţii şi din Ministerul Muncii de faptul că asistentele şi infirmierele care stau la capul bolnavilor de TBC sunt îndreptăţite să primească sporul de pericol şi încadrarea la condiţii speciale de muncă.
Angajaţii Secţiei de Pneumoftiziologie au avut aceste sporuri până în anul 2010, când au fost mutaţi cu tot cu secţie, de la Spitalul Vulcan, la cel din Petroşani. După reîncadrare, însă, şi-au pierdut aceste beneficii pe motiv că legea nu mai prevede acordarea sporului secţiilor nou înfiinţate. Ca şi cum dintr-o dată pentru cei din minister, tuberculoza nu mai este o boală extrem de contagioasă şi angajaţii sunt feriţi de pericol doar pentru că muncesc într-o nouă clădire.
Lupta cu morile de vânt
Medicul specialist pneumoftiziolog Nicolae Petre (foto) se zbate să obţină sporul de pericol pentru colegii lui, chiar dacă el beneficiază de acest drept. „Prin reorganizare, ne-am mutat şi trebuia să beneficiem în continuare de aceste drepturi. (…) Eu lucrez cu jumătate de normă şi la Dispensarul TBC din cadrul Spitalului Vulcan şi benefieicz de condiţii deosebite de muncă, dar eu mă zbat ca şi personalul care lucrează la patul bolnavului, oamenii ce sunt expuşi zi de zi şi oră de oră la microbi, să beneficieze de aceste drepturi. Am încercat toate căile legale, nu mai ştiu ce cale să abordăm. Eu consider că noi avem dreptate şi putem fi încadraţi la condiţii speciale. Conducerea Spitalului de Urgenţă Petroşani a făcut demersurile necesare şi de la minister şi ITM am primit numai răspunsuri negative”, explică medicul Petre.
O lege făcută prost
Cei de la ITM spun că nu depinde de instituţie acordarea sporului, ci de o prevedere legală care nu mai specifică în clar acordarea lui şi secţiilor de TBC nou înfiinţate. Managerul Spitalului de Urgenţă Petroşani, Alin Vasilescu, a încercat să obţină încadrarea subordonaţilor săi în condiţii speciale de muncă, însă o chichiţă legislativă îi lasă pe angajaţi fără drepturi. “Angajaţii de pe Secţia Pneumoftiziologie din Spitalul Petroşani practic îşi continuă munca pe care o făceau la Vulcan. Diferenţa faţa de momentul respectiv este faptul că odată veniţi la Petroşani, oricâte demersuri au fost efectuate, nu s-a putut obţine pentru ei încadrare în categoria respectivă de muncă. Nu a existat o motivaţie, ci nişte legări de anumite prevederi legislative care permit prelungirea acestui spor acolo unde secţiile rămân, dar nu specifică foarte clar ce se întâmplă cu secţiile care se transferă sau se înfiinţează. Respectivii angajaţi lucrează în continuare cu pacienţi cu tuberculoză”, a declarat dr. Alin Vasilescu.
Pierd la salariu, dar şi la pensie
Angajaţii pierd atât la salariu, cât mai ales la perioada de pensionare pentru neîncadrarea în condiţii speciale de muncă. Toţi au avut probleme de sănătate, pentru că oricâte măsuri de securitate şi-ar lua, boala este extrem de contagioasă. Eu i-aş invita pe aceşti domni sau doamne să vină să-şi asume riscul de a sta o săptămână printre bolnavii pozitivi. Au toate şansele să facă tuberculoză sau să ducă acasă şi cei cu imunitatea scăzută din familie să facă tuberculoză. În câteva luni, eu vă garantez că cineva va fi pacientul meu”, mai spune medicul Nicolae Petre, şeful Secţiei de Pneumoftiziologie a Spitalului de Urgenţă Petroşani.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura