Comunitate

Sunt 28 de ani de la tragedia care a lovit INSEMEX

04 Gaman George Artur dir Insemex (4)Maximilian Gânju

Se împlinesc 28 de ani de la o tragedie care a lovit INSEMEX Petroşani, cinci cercetători ai institutului plătind cu viaţa o decizie absurdă a comuniştilor. Sacrificiul lor n-a fost însă în zadar, iar de atunci, regulile de intervenţie şi derularea anchetelor la exploziile din subteran au fost schimbate, fapt care a dus la salvarea a sute de vieţi.
Mâine se împlinesc 28 de ani de la unul dintre tragicele evenimente care au îndoliat mineritul din Valea Jiului. În anul 1986, în nici 24 de ore, în urma a două explozii consecutive de metan, la E.M. Vulcan au fost accidentate 36 de persoane, dintre care 25 au decedat. Printre cei 25 de morţi, în goana comunistă după cât mai mult cărbune, s-au aflat şi cinci specialişti de renume de la Centrul de Cercetare şi Securitate minieră Petroşani (INSEMEX). În fiecare an colegii celor cinci specialişti îşi aduc aminte de ei, iar conducerea institutului transmite condoleanţe urmaşilor acestora.
„Nu este organizată nici o ceremonie, a fost făcut un parastas când s-au împlinit 20 de ani. Însă, noi vom transmite condoleanţe apropiaţilor celor care au pierit în explozie”, a spus Artur Găman (foto), directorul general al INSEMEX Petroşani. Sacrificiul celor cinci cercetători n-a fost însă în zadar, pentru că după moartea lor, autorităţile comuniste s-au văzut obligate să nu mai intervină la accidentele miniere din subteran fără a ţine cont de propunerile specialiştilor. Astfel, normele decise atunci, după sacrificarea celor cinci specialişti în minerit, sunt valabile şi în ziua de astăzi. În afara salvatorilor minieri, nimeni nu mai are voie să intre în perimetrul subteran în care a fost înregistrată o explozie de metan în termen de minimum 24 de ore de la producerea acesteia. Această obligaţie a salvat de atunci sute de vieţi. În urma deflagraţiei au decedat prof. univ. dr. ing. Constantin Teodorescu, ing. Mihai Pătraşcu – şeful laboratorului Aeraj, Metan şi Focuri, drd. ing. Dumitru Ionescu, drd. ing. Francisc Bana şi dr. ing. Mihai Pusac. Singurul dintre membrii comisiei de expertiză care a scăpat cu viaţă a fost dr. ing. Sabin Tat, pe care explozia l-a surprins într-o nişă.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura