ActualitateFlashPolitica si administratie

Spitalele își reactivează planurile de reziliență pentru Covid

Adriana Năstase

În condiţiile în care numărul cazu­rilor de Covid creşte alarmant, de mâine se revine la raportarea zilnică a cazurilor. DSP Bucureşti a cerut spi­talelor să reactiveze planurile de re­zi­lienţă pentru Covid.

Peste tot crește numărul de îmbolnăviri
O adresă trimisă managerilor de spi­tale de către Direcţia de Sănătate Pu­blică Bucureşti arată o creştere alar­mantă a numărului de cazuri, context în care managerii sunt rugaţi să reac­ti­veze planurile de rezilienţă pentru Covid. Acest lucru înseamnă că spita­lele care au renunţat la circuitele pen­tru pacienţii infectaţi cu SARS-CoV2 tre­buie să le refacă. Astăzi este aş­teptată o nouă raportare săptămânală a situa­ţiei Covid, în condiţiile în care Ministerul Sănătăţii a decis în urmă cu circa o lună ca raportările să nu mai fie fă­cute zilnic. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat săptămâna trecută faptul că România trece printr-un moment de creş­tere rapidă a ca­zurilor de coro­navirus, dar că asta nu pune probleme asupra sistemului de Sănătate. De altfel, toate ţările se con­fruntă cu ten­dinţe de creşte. Ministrul a declarat că această creştere a in­fec­tărilor este cauzată de subvarianta BA5, care este contagioasă şi afec­tează şi persoanele vaccinate, şi pe cele trecute prin boală. Rafila a estimat că la începutul lunii august s-ar putea ajunge la 10.000 de cazuri de infectare cu coronavirus pe zi, acesta fiind sce­nariul pesimist.

Nu mai vor să închidă școlile
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a mai afirmat că nu există riscul ca viitorul an şcolar să înceapă online din cauza pandemiei, că nu crede că acest lucru se va întâmpla, unul dintre motive fiind acela că ”noul val pandemic se va epuiza până la deschiderea şcolilor”, lucru aproape sigur, şi va exista un interval de timp cu un număr mic de cazuri. Ministrul admite că în pandemie, unele decizii, inclusiv referitoare la desfăşurarea cursurilor online, au fost de multe ori luate ”mai degrabă sub imperiul fricii decât al nevoii”.
„Personal, nu cred acest lucru din două motive. Primul motiv este legat de faptul că acest nou val pandemic se va epuiza până la deschiderea şcolilor, lucrul ăsta aproape sigur şi va exista un interval de timp cu un număr mic de cazuri. Sigur, pot apărea şi alte valuri pandemice, dar până la urmă eu cred că lucrurile au intrat într-o anumită nor­malitate, pe care am regăsit-o de data aceasta şi la Ministerul Educaţiei, în sensul dorinţei de a păstra şcolile des­chise. Şi vom monitoriza, vom propune aceeaşi modalitate de monitorizare a evoluţiei pandemiei în România, dacă va fi cazul, nu automat, care să ţină cont de gradul de solicitare şi de în­cărcare a sistemului de sănătate, nu, pur şi simplu de un număr de cazuri care poate nu avea nici un fel dă rele­vanţă sau o relevanţă foarte mică şi care ţinea şcolile închise fără să fie persoane internate în spital. E clar că poţi lua măsuri pe un termen limitat, însă foarte limitat, nu aşa, să ţinem şco­lile închise luni de zile, copiii să piardă foarte mult din acumularea de cu­noş­tinţe şi mai ales să piardă foarte mult din modul lor de viaţă şi de dezvoltare normală”, a afirmat ministrul Sănătății..

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura