ActualitateFlash

Semne bune anul are în agricultura hunedoreană

Natalia Bumbac

Conducerea Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Hunedoara a prezentat ieri rezultatele programelor derulate în sprijinul fermierilor în ultimii doi ani. Cifrele arată bine şi sunt în creştere la toate capitolele, comparativ cu anii trecuţi.

Peste 225 de tone de lână de oaie
Printre cele mai importante realizări se numără reabilitarea sistemului de irigaţii Ostrov – Clopotiva, înfiinţarea unui centru de colectare a lânii la Simeria, precum şi atragerea unor sume importante de bani din fondurile europene. Însă, cireaşa de pe tort este faptul că s-a dat Legea Muntelui, odată cu care se va demara un program de dezvoltare a zonelor montane. Totodată, directorul DAJ Hunedoara, Călin Marian, a arătat că programele iniţiate de ministrul Agriculturii, Petre Daea, au o evoluţie bună la noi în judeţ. ”Cele trei programe de minimis – tomate, lână şi sprijinirea fermierilor în creşterea celor două rase de porci Bazna şi Mangaliţa, la toate trei avem o evoluţie pozitivă. La tomate, în acest an, faţă de 34 de legumicultori înscrişi în program, anul acesta sunt 46. Am finanţat deja primii 20 de legumicultori care au livrat în piaţă tomate în ciclul I, până la sfârşitul lunii mai, urmând ca ciclul II să se desfăşoare din noiembrie până la sfârşitul anului. Pe programul de lână, până la această oră s-au colectat circa 225 de tone de lână de la fermierii din judeţ. În special la centrul nou de colectare de la Simeria, dar sunt fermieri care au dus şi la centrele de colectare din zonă, la cele din Sibiu. Avem aproximativ 900 de fermieri înscrişi în program. La programul de minimis pentru Mangaliţa şi Bazna am livrat 36 de purcei. Avem o solicitare pentru săptămâna viitoare de a livra alţi şase purcei. Iată că aceste programe chiar funcţionează şi sunt primele programe concrete şi specifice pentru diferite sectoare din agricultură”, a declarat Călin Marian.

Apă gratuită pentru fermieri
O noutate importantă în agricultura judeţului este reabillitarea sistemului de irigaţii, din care se va asigura gratuit apă pentru fermieri, care trebuie să se constituie în asociaţii de utilizatori de apă. Până acum s-au format două astfel de asociaţii, iar a treia este în curs de formare. Amenajarea de la Clopotiva – Ostrov, care se desfăşoară pe o lungime de circa 33 de kilometri, va asigura irigarea necesară pentru circa 2.700 de hectare de terenuri agricole. Această amenajare nu a mai funcţionat din 2004. Următoarea reabilitare a sistemului de irigaţii este planificată pentru zona localităţii Geoagiu.
Rezultate bune s-au înregistrat şi la atragerea fondurilor europene în anii 2017 – 2018. Aşadar, în total, la nivel de judeţ au fost contractate 50 de milioane de euro, bani accesaţi prin diverse programe destinate dezvoltării mediului rural şi activităţilor agricole. La noi în judeţ s-au accesat bani pentru instalarea tinerilor fermieri, sau înfiinţarea şi dezvoltarea fermelor familiale. Un alt domeniu care s-a dezvoltat este înfiinţarea culturilor de arbori şi arbuşti, precum plantaţiile de afine, zmeură etc.
Legea Muntelui, pentru care sunt aşteptate normele de aplicare, le va aduce locuitorilor din zona montană diverse oportunităţi pentru a iniţia activităţi economice. ”Legea Muntelui este foarte importantă şi este pentru prima dată când sunt măsuri clare de dezvoltare a spaţiului montan. Avem 45 de unităţi administrativ teritoriale, din 69, care sunt în aria zonei montane. Avem patru bazine montane care sunt nominalizate în Legea Muntelui. Aici apar noutăţi în ceea ce priveşte valorificarea şi colectarea produselor agricole prin investiţii care vor fi finanţate din bugetul naţional, fiind pus la dispoziţie un miliard de euro pe o perioadă de 10 ani”, a conchis Călin Marian, directorul DAJ Hunedoara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura