Comunitate

Potențialul turistic al comunei Pui, valorificat prin Via Transilvanica

Magdalena Șerban
Un nou tip de turism, cel la pas, călare ori cu bicicleta, va scoate în evidență frumusețile județului Hunedoara, în baza proiectului Via Transilvanica, „Drumul care unește”.

Un plus de promovare
Această cale străbate țara de la Putna lui Ștefan cel Mare, la Dunăre, la Drobeta Turnu-Severin, locul prin care a intrat pentru prima dată în ţară Regele Carol I. Astfel, pe traseu sunt amplasate borne kilometrice care păstrează specificul locului şi sunt achiziţionate din donaţii. La Pui, de curând s-au bifat 30. „Am reușit să montăm toate cele 30 de borne kilometrice din tronsonul traseului turistic Via Transilvanica ce străbate comuna Pui. Bornele sunt din andezit, unul dintre cele mai dure materiale posibile, cântăresc 230 kg una, iar fiecare conține o sculptură unică. Ne bucurăm că din acest proiect menit să valorifice potențialul turistic și cultural al României face parte și comuna noastră. Via Transilvanica este un traseu de lungă distanță, de la Putna la Drobeta-Turnu Severin, care poate fi parcurs la pas, cu bicicleta sau călare. Acesta este un proiect inițiat de Tibi Useriu prin Asociația Tasuleasa Social”, a precizat primarul din Pui, Victor Stoica (foto).

Vor dăinui vremurilor și vor vorbi despre acum
După cum se știe, andezitul a fost folosit de daci la înfăptuirea sanctua­relor, deci reprezintă un simbol al du­ra­bilității. Are, deci, o strânsă legătură cu județul nostru, fiind folosit pentru a crea o parte din sanctuarele de la Sarmizegetusa Regia, precum și discul solar. „Andezitul este cel care și-a dovedit puterea peste veacuri, ceea ce ne dorim și pentru acest proiect, să rămână moștenire sute de ani de acum înainte și să însemne ceva pentru teritoriile pe unde trece”, spune Alin Ușeriu. Legat de „Drumul care uneș­te”, el intră în județ pe la est, prin Romoșel și trece prin Cucuiș – Măgureni – Sarmizegetusa Regia – Costești – Blidaru – Târsa – Poiana Omului – Fundătura Ponorului – Federi – Ohaba Ponor – Ponor – Râu Bărbat – Râu Mic – Coroiești – Peștera – Mălăiești – Sălașu de Sus – Sălașu de Jos – Bărăști – Săcel – Sânpetru – Sibișel – Ohaba Sibișel – Nucșoara – Suseni (Colț) – Râu de Mori – Brazi – Clopotiva – Hobița Grădiște – Ulpia Traiana Sarmizegetusa și Poarta de Fier a Transilvaniei. Aceste localități aparțin comunelor Romos, Beriu, Orăștioara de Sus, Boșorod, Pui, Sălașu de Sus, Sântămăria-Orlea, Râu de Mori, Sarmizegetusa. Turiștii, pe lângă că vor lăsa bani, prin locurile pe care le tranzitează, pentru cazare, masă etc., ei vor fi și ambasadori ai acestora. Așa că obiectivul principal rămâne promovarea patrimoniului.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura