ActualitateFlash

Pelerinaj în memoria lui Francisc David

02 pelerinaj francisc DavidSute de persoane sunt aşteptate sâmbătă, 8 noiembrie, la un pelerinaj organizat pentru a comemora trecerea în nefiinţă a episcopului martir David Ferenc. Biserica Unitariană din Transilvania organizează pelerinajul la Cetatea Deva, în memoria fondatorului acestui cult religios.
Francisc David s-a născut la Cluj în jurul anului 1520, tatăl său fiind un meşter sas, mama lui o unguroaică din Cluj. După terminarea studiilor la Wittenberg în anul 1551, a fost mai întâi rectorul gimnaziului catolic din Bistriţa. După convertirea sa la credinţa lutherană, a activat în 1554 ca pastor evanghelic la Petriş. Un an mai târziu s-a mutat la Cluj ca rector evanghelic şi a devenit superintendentul lutheranilor din oraş. În 1564, după separarea definitivă a calvinilor maghiari de evanghelicii lutherani (saşi), a fost ales episcop calvinist al bisericilor maghiare din Transilvania. În ianuarie 1568, în Dieta Transilvaniei de la Turda, David Francisc, care între timp întemeiase Biserica Unitariană, a prezentat şi a obţinut, pentru prima dată în lume, recunoaşterea religiei unitariene şi libertatea religioasă în Transilvania.
Pentru că a respins natura divină a lui Iisus Cristos şi a negat unele părţi din Noul Testament, David a pierdut orice sprijin din partea protectorilor săi, find condamnat şi judecat pentru erezie. A fost închis în Cetatea Deva, unde a şi murit în 15 noiembrie 1579. La intrarea în celula în care se presupune că a fost închis, există o placă memorială.
Începând din anul 1998, Biserica Unitariană organizează anual acest pelerinaj. Programul va începe la orele 13:00 la poalele Cetăţii, cu desfăşurarea drapelului Bisericii, iar apoi va fi susţinută o slujbă religioasă. (A.Năstase)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura