ComunitateFlash

Micia: încă un sit arheologic hunedorean care trece la judeţ

04 tolasVolodia Macovei

Situl arheologic de la Micia, comuna Veţel, intră în administrarea Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara. Această „achiziţie” dă posibilitatea pornirii lucrărilor de cercetare arheologică în zonă.
Liliana Ţolaş (foto), directorul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, spune că trecerea acestui sit arheologic la CJ, respectiv la muzeu, este un pas important  în ceea ce priveşte promovarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural al judeţului Hunedoara.
„Muncim mult, de multe luni de zile la acest memoriu. Am reuşit să convingem la Ministerul Culturii, prin puterea exemplului – ceea ce s-a întâmplat la Sarmizegetusa Regia -, ca o parte din terenurile cumpărate de Ministerul Culturii în decursul anilor să intre în administrarea Consiliului Judeţean, în speţă a muzeului devean. Este vorba de 7.000 de metri pătraţi. Sunt patru hectare de teren cumpărate de Ministerul Culturii, dar nu sunt încă intabulate, ca să le putem primi cu acte în regulă. Suprafaţa de 7.000 de metri pătraţi este undeva în centrul sitului, este o zonă foarte importantă din punct de vedere al cercetărilor arheologice. Primul lucru, vom asigura paza, împrejmuirea şi vom începe cercetarea arheologică împreună cu colegii de la muzeul din Bucureşti”, a declarat Liliana Ţolaş.
Situl arheologic Micia, situat în comuna Veţel, aparţine domeniului public al statului, atestat astfel în 2006. Situl, datând din epoca romană, este situat pe malul stâng al Mureşului, la marginea vestică a provinciei Dacia şi s-a dezvoltat ca un important centru militar şi economic. Nucleul aşezării romane l-a constituit castrul auxiliar, un punct strategic cheie pentru apărarea provinciei. În prezent, cercetarea arheologică din situl de la Micia este realizată de Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, ca organizator, şi Muzeul Naţional de Istorie a României, care asigură responsabilitatea ştiinţifică a cercetării.
Tezaurul dacic, expus în premieră
Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva pregăteşte o surpriză de proporţii: expunerea în premieră a întregului tezaur dacic, kosoni şi podoabe de aur, aflat în posesia instituţiei. Evenimentul va însemna o expoziţie specială, care va debuta în 15 martie 2014 şi va fi deschisă întregul an.
„Aurul dacic nu va mai sta în depozite, va fi văzut de toată lumea. Este o expoziţie absolut senzaţională. Acesta este motivul pentru care, începând cu 1 februarie, preţul de intrare în muzeu va fi de 10 lei de persoană, ceea ce este foarte puţin, dacă aruncaţi o privire la muzeele din jur, Hunedoara, Alba, Cluj, Sibiu, care percep bilet de intrare pentru fiecare expoziţie. La noi, lapidariumul, expoziţia cu aurul dacic, toate intră în acelaşi bilet”, a declarat directorul muzeului.
Conducerea muzeului devean mai speră ca, odată demonstrate condiţiile de securitate de aici, Ministerul Culturii să aprobe o cerere mai veche, aceea ca brăţările dacice să fie mutate, definitiv, la Deva.

One thought on “Micia: încă un sit arheologic hunedorean care trece la judeţ

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura