Actualitate

Mănânci de Înviere, plăteşti de Înălţare

Cristina Ghenea

Şi Sărbătoarea Învierii Domnului din acest an stă sub semnul crizei economico-financiare, populaţia având mult mai puţini bani de cheltuit, comparativ cu anii trecuţi.

Ca urmare, pentru a nu rămâne cu mieii nevânduţi, îndeosebi crescătorii de oi privaţi, acceptă ca mielul să fie plătit şi în rate. Este drept, că de acest tratament beneficiază doar vecinii, prietenii sau persoanele considerate de încredere de către cioban.
Dacă ai în vedere preţurile actuale, pentru o masă, nu deosebit de bogată, de Paşti, trebuie să scoţi din buzunar minimum 250 de lei, în condiţiile în care preţul cărnii de miel atinge 25 de lei/kg (în pieţe), sau chiar 30 de lei/kg (în supermarketuri). Ca urmare, multe familii sunt nevoite să renunţe la tradiţionalul miel de Paşti. Asta, în cazul în care nu au norocul să cunoască un cioban, de la care să poată lua mielul de Paşti în rate. 
„Decât să rămânem cu mieii nevânduţi, mai bine îi dăm în rate, la vecini, prieteni sau la cunoştinţe. Aşa îi ajutăm şi pe ei şi ne vindem şi noi marfa. Chiar dacă-i primim mai târziu, banii sunt oricum bineveniţi”, declară unul dintre ciobanii, aflaţi cu mieii la piaţă în Deva.
Astfel, numeroşi miei ajung pe mesele hunedorenilor de Paşti, dar sunt plătiţi abia după ce trec sărbătorile. Cei vânduţi în rate au acelaşi preţ ca şi în pieţe, iar cei care promovează o astfel de ofertă spun că peste un sfert din mieii pe care speră să îi vândă anul acesta urmează să fie plătiţi în două sau trei tranşe, în funcţie de posibilităţile beneficiarului.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura