Comunitate

Lelese, la sufletul belgienilor

Magdalena Şerban

Comuna Lelese este reprezentativă pentru tradiţiile din Ţinutul Pădurenilor. Straiele populare cu un colorit aparte, măsuratul oilor, nedeile şi plăcintele de te lingi pe degete au dus mai departe vestea că aici viaţa e nealterată de vremuri. Cu toate acestea, zona trebuie promovată mai des şi mai puternic decât până acum.

Cultură şi drumeţii pe două roţi
„Vom depune în următoarea sesiune, un proiect pe Măsura 313 (centru de informare turistică). Avem o zonă frumoasă şi tradiţii care ne susţin : peştera de la Cauce, cea de la Runcu-Mare, peştera Mare de la Cerişor, Cheile Runcului, biserici ortodoxe etc. Am delimitat suprafaţa, iar acum, aşteptăm vizita în teren. Ca poziţie, am ales nucleul comunei, lângă căminul cultural. Având o zonă care se pretează, cu precădere, la anumite forme de recreere, considerăm că cel mai bine este să ne axăm pe un turism specializat: cultural şi de drumeţii. Totodată, vrem să înfiinţăm şi un centru de închiriere pentru biciclete. Am şi avut pe partea de concursuri (ciclism), maratonul de cross-country, organizat de DHS, care a presupus parcurgerea vechiului traseu al mocăniţei, ce unea pe vremuri Govăjdia de Zlaşti, ceea ce ne-a inclus automat. Tot la capitolul fonduri externe pentru dezvoltarea infrastructurii, mai avem depus un proiect pe Măsura 125B (drumuri forestiere), în valoare de 1,5 milioane de euro. Drumul de la Runcu Mare este un dezastru şi ne face probleme. Trebuie să-l modernizăm”, a precizat Ciprian Achim (foto), primarul comunei Lelese.

Oaspeţi de-ai casei
Şcolit ca agent de dezvoltare de lectori belgieni din Bruxelles, Ciprian Achim este un primar european. Nu i-a lăsat nici pe străini indiferenţi la posibilităţile ce le oferă zona pădurenilor şi a promovat-o ori de câte ori a avut ocazia. „Chiar în aceste zile, avem o familie din Belgia, în vizită. Oaspeţii au cutreierat peste tot, pentru că le place foarte mult la noi în zonă. Mereu vin. Unii dintre belgieni şi-au cumpărat chiar şi case aici. Au dorit să le restaureze, astfel încât să nu-şi piardă din originalitate şi să se deterioreze în timp”, a mai spus edilul amintit.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura