Sport

Handbalistele junioare de la ACS Viitorul Veţel, la început de drum

Nicolae Gavrea

Zilele trecute am avut ocazia să asist la un antrenament al echipei feminine de handbal de la Veţel. Aflasem eu câte ceva, dar curiozitatea gazetarului m-a făcut să particip şi să privesc cu atenţie acest antrenament. S-a muncit cu ambiţie, cu zîmbetul pe buze, fără lacrimi şi într-o atmosferă relaxantă. Pe o bancă am găsit-o asistând ca şi noi la antrenament, pe una dintre cele mai înfocate suportere ale echipei naţionale de handbal feminin, Angela Pop, cea care a pus umărul la acest proiect, care se numeşte ACS Viitorul Veţel. Aşa că nu am scăpat prilejul de a mai afla câte ceva:

Reporter: Angela Pop, cum a-ş putea să mă adresez ţie? Manager, antrenor, suporter (n.red.- permanent al naţionalelor de handbal)? Ai fost cu fetele din naţională peste tot în Europa, iar acum ai avut o idee nobilă, să organizezi activitatea la o echipă de handbal pentru viitor.
Angela Pop: Pasiunea pentru handbal m-a făcut să cobor din tribună în teren. De 10 ani, m-am mutat din Deva în Veţel şi acolo am văzut că sunt copii care nu au posibilităţi materiale, ca să practice un sport. Nici nu ştiau ce este handbalul. Am fost la şcoala din Veţel, am vorbit şi cu primarul din localitate. Acum vreo doi ani s-a înfiinţat clubul ACS Viitorul Veţel şi o secţie de handbal. Încet, încet, ne-am mărit aria de selecţie, pe toate satele din jurul comunei Veţel, am luat apoi şi copii din Deva. Am apelat şi la sprijinul Consiliului Judeţean, le mulţumesc şi pe această cale pentru sprijin, ne ajută enorm de mult Consiliul local şi Primăria din Veţel. Ne ajută şi alţi sposnori care, ei ne-au căutat pe noi, ceva extraordinar, de apreciat, dar să ştiţi că avem costuri enorme şi un ajutor este bine venit oricând.
Reporter: Într-o vreme l-aţi avut antrenor la echipă pe Ioan Mătăsaru şi acum aveţi o noutate, un antrenor surpriză.
Angela Pop: Nu e noutate, locuieşte în Deva de 17 ani, a jucat handbal 15 ani pentru echipele din Deva, ne-a adus atâta bucurie prin evoluţiile ei, nouă, suporterilor din municipiu. Alina Şovar fiind în concediu pentru creşterea copilului, ne-am zis de ce să stea, aşa că ne ajută voluntar la această echipă de fete.
Reporter: O echipă de tinere speranţe pentru handbalul din zona noastră. Nu îţi pare rău după vremurile în care sala era plină pentru Remin, pentru Cetate?
Angela Pop: Nu pot să mă împac cu gândul că nu o să mai fie handbal de mare calitate aici, la Deva. Eu mai sper. Consiliul judeţean, prin vocea domnului Daniel Andronache, a transmis că se pregăteşte o strategie pentru sportul de performanţă în judeţul Hunedoara şi sper, îmi doresc din totată inima că handablul să fie la Deva şi Hunedoara, iar alte discipline să fie în alte oraşe cu tradiţie. Pentru început să facem sport de masă, să îi scoatem pe copii din casă, să îi aducem la mişcare. Iar la noi nu există antrenament la care să nu asiste şi părinţii.
Reporter: Te consulţi cu aceştia pentru activitatea clubului?
Angela Pop: Nu neapărat, dar mereu întreabă dacă mai putem, iar noi ne descurcăm. Când o să avem probleme o să apelăm şi la ei.
Reporter: Ce vă doriţi pentru viitorul sezon?
Angela Pop: Vom înscrie echipa în campionatul judeţean. Nu şi în campionatul naţional, deoarece sunt cheltuieli enorme. Fetele mele vor avea tot timpul deplasări. În 20 august mergem la Craiova, la 1 septembrie vor avea aici la Deva, Cupa Comunei Veţel, iar în 15 septembrie vom face o deplasare la Lupeni.
Reporter: De unde atâta putere de la tine pentru handbalul din Deva?
Angela Pop: Tot ce fac, fac din inimă şi sunt fericită. Asta mă face pe mine fericită.
Surpriza a fost să o văd pe Alina Şovar (fostă jucătoare din vremurile bune ale Reminului sau de la Cetate Deva) antrenându-le pe tinerele fete. Deci, un scurt dialog şi cu ea.
Reporter: Alina Şovar, te rog să ne spui de ce ai ales să fii antrenoare la această echipă de viitoare junioare?
Alina Şovar: Pentru că este un proiect interesant şi cred că în Deva este nevoie de acest sport, handbalul.
Reporter: Nu îţi pare rău după vremea în care tu ai evoluat pe teren, aici, în echipa de la Deva?
Alina Şovar: Normal că îmi pare rău, dar asta e viaţa. Mai devreme sau mai târziu vine şi momentul în care suntem obligaţi să renunţăm la marea performanţă.
Reporter: Văd la antrenament copile foartre tinere. Sincer, printre aceste fetiţe pe care le pregăteşti, sunt şi posibile jucătoare care se vor îndrepta către mare performanţă?
Alina Şovar: Da, din punctul meu de vedere, da. Dacă vor munci mult, dacă se vor ţine de antrenamente, vor face performanţă. Sunt câteva fete de mare viitor. Sunt fete care, credeţi-mă pe cuvânt, trebuie apreciate pentru ceea ce fac. Să faci cinci kilometri zilnic pe jos, ca să vii la un antrenament. Nu e chiar aşa uşor pentru ele, dar vin cu drag la antrenamente, le place şi sunt bucuroase pentru ceea ce facem aici.
Reporter: Acum vreo opt-nouă ani, te vedeai antrenoare la o echipă de junioare?
Alina Şovar: Niciodată nu credeam că o să fiu antrenoare la copii şi totuşi sunt aici.
Reporter: Ce spune Cristi (n. red. Cristian Matei, soţul Alinei)?
Alina Şovar: Ce să spună. Nu e treaba lui, nu se bagă el aici…
Reporter: Succes, şi aşteptăm să vă vedem în competiţiile din campionat.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura