Actualitate

Festivalul „Ţara Crăişorului“, la cea de-a şasea ediţie

07 festivalul tara craisorului (2)Cristina Ghenea

Zeci de elevi, iubitori de istorie, s-au adunat, sâmbătă, pe Câmpia Libertăţii, la Blaj, pentru a marca prima parte a ediţiei din acest an, a deja consacratului festival cultural-patriotic „Ţara Crăişorului“. Organizat de Asociaţia „Ţara Iancului-Iubirea Mea“, din Deva, şi de clubul de elevi-voluntari „Crăişorii“, evenimentul marchează împlinirea a 165 de ani de la începerea revoluţiei şi războiului de autoapărare a românilor din Transilvania, sub conducerea lui Avram Iancu.
Potrivit organizatorilor, festivalul – aflat anul acesta la cea de-a şasea ediţie – se derulează în patru etape, pe durata perioadei mai – septembrie. La sfârşitul săptămânii trecute, zeci de elevi crăişori din judeţele Hunedoara şi Arad au fost prezenţi pe Câmpia Libertăţii, acolo unde acum 165 de ani, s-au adunat români din toate colţurile Transilvaniei, pentru a cere paşnic drepturi şi libertăţi. Evenimentul a început cu depunerea coroanelor de flori pe soclul monumentului ce poartă deviza revoluţionarilor paşoptişti români ardeleni – „Vrem să ne unim cu ţara!“, după care a fost intonat imnul României şi au fost evocate momentele petrecute, în urmă cu 165 de ani, în acelaşi loc. „Mai apoi, crăişorii au rostit Legământul de credinţă faţă de patrie şi popor, iar, în încheiere, au cântat cântece prin care au slăvit jertfa eroică a celor 40.000 de martiri şi eroi ucişi de tirania ungurească în anii 1848-1849 ai revoluţiei şi ai războiului de autoapărare purtat sub conducerea marelui erou naţional Avram Iancu. De asemenea, s-au acordat şi diplome elevilor şi invitaţilor prezenţi“, a precizat Mihaela Aurora Zamfir, secretar al Asociaţiei „Ţara Iancului-Iubirea Mea” şi al Clubului de elevi-voluntari „Crăişorii”. Aceasta a adăugat că tot sâmbătă, clubul pe care îl reprezintă şi-a înmulţit numărul de membri, cu încă 30, toţi aceştia fiind elevi din judeţul Covasna.
Cea de-a şasea ediţie a festivalului „Ţara Crăişorului”, va continua, în 26 mai, la Buceş, cu etapa intitulată „Pe ultimul drum al lui Ioan Buteanu”, urmând ca în 7 iulie, să aibă loc etapa a treia, la Cheia – După Piatră, iar în luna septembrie, să fie marcată ultima parte a festivalului, la Serbările Naţionale de la Ţebea.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura