ComunitateFlash

Expoziţia de la Sânpetru poate fi admirată întreaga vară

04 100_7553Magdalena Şerban

Expoziţia „Dinozaurii şi contemporanii lor din insula Haţeg la sfârşitul Erei Mezozoice“ care a avut loc în week-end, la „Casa dinozaurilor pitici” din satul Sânpetru, comuna Sântămăria Orlea, va rămâne deschisă publicului larg, pe durata verii. Intrarea este gratuită.

Trecut adus în prezent
“Expoziţia a fost realizată prin colaborarea dintre Universitatea din Bucureşti – Departamentul de Paleontologie, Compania de Artă şi Design din Thessaloniki-Grecia şi cu contribuţia Universităţii de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu din Bucureşti, având ca sponsori SC Hidroconstrucţia Râul Mare-Retezat, Primăria Sântămăria-Orlea şi Primăria Haţeg. Expoziţia se află sub îndrumarea profesorului emerit al Universităţii Bucureşti, Dan Grigorescu, care este preşedintele de onoare al Geoparcului Dinozaurilor ţara Haţegului”, a arătat Dumitru Oprean, primarul comunei Sântămăria-Orlea.
La rândul său, profesorul Dan Grigorescu a apreciat că „expoziţia prezintă, pentru prima oară, un ansamblu de reconstituiri ale animalelor care populau teritoriul insular ce cuprindea, în urmă cu aproximativ 70 de milioane de ani Ţara Haţegului, împreună cu cea mai mare parte a Depresiunii Transilvaniei şi a Carpaţilor vestici. Alături de dinozauri, cu atributul care-i face unici în întreaga lume – nanismul sau piticismul – aşa cum sunt Magyarosaurus («gigantul între pitici»), Paludititan, Zalmoxes, Telmatosaurus, Struthiosaurus, dar şi Balaurul bondoc, mai sunt înfăţişaţi şi crocodilii Allodaposuchus şi Theriosuchus, ţestoasa Kallokibotion, dar şi animale mici, ignorate de obicei în prezentarea faunelor din trecut. Peste toţi tronează „teribilul înaripat” ce poartă numele regiunii în care a fost descoperit – Hatzegopteryx, fără îndoială unul, dacă nu chiar cel mai mare, dintre marile animale zburătoare care au trăit vreodată. Este un nou tip de expoziţie ecologică, pe care intenţionăm să-l dezvoltăm în viitor, spre o cât mai bună informare ştiinţifică a publicului”, a spus acesta.
Cu acest prilej, au mai fost prezentate cărţile ” Geodiversitatea ţării Haţegului ” – coordonatori şi autori Dan Grigorescu, Ştefan Vasile şi Zoltan Csiki-Sava şi broşura ” Dinozaurii din ţara Haţegului – o lume de giganţi pitici”, autori Zoltan Csiki – Sava şi Dan Grigorescu.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura