Actualitate

Elevi hunedoreni participă la ecologizarea Transalpinei

 

transalpina-drum-peste-creasta-muntilorElevi de la şcolile din Şugag (judeţul Alba), Jina (judeţul Sibiu), Novaci (judeţul Gorj) şi Petrila (judeţul Hunedoara) vor participa, timp de două zile, la sfârşitul săptămânii viitoare, la o amplă acţiune de ecologizare a Transalpinei, şoseaua aflată la cea mai mare altitudine din România, acţiunea fiind la a doua ediţie. Anul trecut, copiii au adunat nouă camioane pline cu gunoi, în general PET-uri, din care trei numai de pe raza comunei Şugag până la limită cu judeţul Vâlcea.

Primarul comunei Şugag, Constantin Jinar, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că acţiunea se derulează de la Şugag până la Novaci, pe o lungime de 107 kilometri, cei 120 de copii participanţi urmând să fie distribuiţi pe sectoare. Ei vor amplasa şi coşuri de gunoi pe marginea drumului.  O parte dintre copii, echipaţi cu banderole albe, vor înmâna pliante celor care vor trece cu maşinile prin zonă în încercarea de a-i conştientiza să nu mai lase gunoaie pe marginea drumului. Cei 120 de elevi participanţi, însoţiţi de cadre didactice, vor ecologiza şi stânga şi dreapta râului Sebeş, dar şi zone din Obârşia Lotrului. În seara de 10 august, participanţii la acest proiect interjudeţean se vor întâlni la Luncile Prigoanei, în judeţul Alba, unde vor fi premiaţi pentru acţiunea de ecologizare.
Transalpina, DN 67C, face legătura între Transilvania şi Oltenia, de la Sebeş, judeţul Alba, până la Bengeşti, judeţul Gorj. Până în prezent, drumul, lung de 148 de kilometri, a fost asfaltat pe cea mai mare parte, dar nu au fost finalizate lucrările de reabilitare. Drumul nu beneficiază de semne de circulaţie, creând astfel dificultăţi conducătorilor auto, şi nici de indicatoare turistice, prin care să fie indicate obiectivele turistice şi locurile de cazare existente în zonă. Cu toate acestea, odată cu debutul sezonului turistic a crescut considerabil şi numărul maşinilor care străbat zilnic drumul, oamenii fiind atraşi atât de frumuseţea zonei, considerată ”Elveţia României”, dar şi de renumele Transalpinei, aflată la cea mai mare altitudine din ţara noastră.
Transalpina străbate o zonă cu un potenţial turistic deosebit. Şoseaua ajunge la o altitudine record de 2.107 metri, pe Vârful Păpuşa, şi are o lungime de 148 de kilometri, proiectul de modernizare depăşind în dimensiuni, dificultate de execuţie şi preţ Transfăgărăşanul.  Se pare că drumul a fost construit în timpul romanilor, având o importanţă strategică, şi a fost modernizat în perioada interbelică, în timpul lui Carol al II-lea, fiind cunoscut şi ca ‘Drumul Regelui’. (AGERPRES)

2 comentarii la „Elevi hunedoreni participă la ecologizarea Transalpinei

  • Chiar asa va este de greu sa puneti o poza cu „Transalpina” si nu cu TRANSFAGARASANUL?? S-au las ca fraierii nu se prind, tot munte este!

  • @ Radu Petre,

    Multumim pentru observatie. A fost vorba de o confuzie, din cauza vitezei. N-a fost nicidecum vorba de ceea ce ati insinuat dumneavoastra. Acum credem ca este OK.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura