Reportaj

Dac Fest, sub semnul lupului şi al… reuşitei

Magdalena Şerban

Festivalul Dac Fest – Costeşti 2011- “Sub semnul lupului” a păşit, în acest an, către cea de-a doua ediţie. Pe parcursul week-end-ului, lumea venită de prin toate colţurile judeţului şi chiar din ţară, a putut admira luptele gladiatorilor, diferite concursuri, ateliere tematice şi a gustat  din bucatele specifice zonei.

O lecţie de istorie
Evenimentul, organizat de Prefectura Hunedoara, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional, Asociaţia non-profit L&C Consulting, Asociaţia Terra Dacica Aeterna şi Primăria Comunei Orăştioara de Sus şi-a propus să pună în valoare patrimoniul cultural şi istoric din zona cetăţilor dacice, pentru ca festivalul să ajungă de rezonanţă naţională. „Vrem să aducem Festivalul Dac Fest la un nivel cât se poate de înalt, astfel încât să devină cel mai mare eveniment de gen, din ţară. Este o lecţie de istorie şi un crâmpei de viaţă de acum două milenii, care merită trăite la justa lor valoare, măcar o dată în an”, a declarat Attila Dezsi, prefectul de Hunedoara.
A început în Deva şi Orăştie… Trei zile şi trei nopţi la Costeşti
Festivalul a început vineri, când tinerii băieţi şi fete, membri ai Asociaţiei Terra Dacica Aeterna, îmbrăcaţi în costume dacice şi romane, au defilat prin centrul Devei, oprindu-se la statuile lui Traian şi Decebal. Acelaşi grup a defilat apoi prin centrul Orăştiei, oprindu-se la statuia lui Burebista, din Piaţa Victoriei, unde a avut loc deschiderea oficială a festivalului. Iar vineri seara, distracţia s-a mutat la Costeşti, unde cei prezenţi s-au delectat cu mâncăruri tradiţionale (tocană de miel, bulz de brânză de oaie, pui la proţap etc.).

 

…Dar baza a fost Costeştiul
Sâmbăta a debutat cu ateliere civile şi militare antice, tir cu arcul, aruncarea suliţei, călărie, atelier de ceramică, tras cu frânghia, gătit în stil dacic, antrenamente militare etc. Au urmat masa rotundă „Cetăţile dacice – o prioritate naţională” – în interiorul Taberei Costeşti, lupte ale gladiatorilor, semnate de “Virtus Antica”, demonstraţii de lupte dintre daci şi romani, apoi un spectacol extraordinar cu Casandra Haus şi Nicolae Pitiş, Pragul de Sus şi Focul Viu. Aprinderea focului sacru a fost un moment de vârf al serii şi o încheiere în plină glorie a acesteia, ţinând cont că flacăra a atins nu mai puţin de patru metri înălţime.
Duminica a însemnat concursul “Şica de aur” echipele participante întrecându-se în probe de îndemânare: trasul frânghiei, spartul oalei cu bâta, tăiatul buşteanului cu joagărul, braţul de fier, tir cu arcul şi aruncarea suliţei. Închiderea ediţiei s-a făcut pe ritmuri tradiţionale, de către Ansamblul Folcloric “Dobreanca”, Căluşerii din Orăştie şi Fluieraşii din Grădiştea de Munte. “A fost un spectacol grandios şi cu mult mai consistent decât cel de anul trecut. Marea confruntare dintre daci şi romani s-a realizat în aceste locuri încărcate de semnificaţii, ceea ce i-a dat un plus de intensitate”, a precizat Viorel Bodea, primarul din Orăştioara de Sus, comuna pe teritoriul căreia se află Costeştiul şi cetăţile dacice.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura