Comunitate

Cetăţile dacice, prezentate într-un muzeu virtual

04 muzeu virtualMagdalena Şerban

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) – Cluj-Napoca, Universitatea Babeş-Bolyai – Cluj-Napoca şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, au accesat finanţare prin intermediul fondurilor norvegiene, pentru scanarea 3D a vestigiilor dacice din Munţii Orăştiei şi reconstituirea aşezămintelor strămoşilor. Ieri, la Palatul Magna Curia, a avut loc o conferinţă de prezentare a activităţilor proiectului, la care au luat parte coordonatori şi reprezentanţi ai entităţilor implicate.

Demonstraţie live
Proiectul intitulat “Când viaţa cotidiană antică devine patrimoniu UNESCO. Scanarea, restaurarea digitală şi contextualizarea artefactelor dacice din Munţii Orăştiei” are o valoare totală de circa 4,2 milioane de lei, din care 85 la sută constituie fonduri nerambursabile, asigurate prin granturi SEE (SEE reuneşte statele membre ale Uniunii Europene, cărora li se alătură Norvegia, Islanda şi Liechtenstein), iar restul de 15 procente e susţinut de Ministerul Culturii. Între obiectivele principale se numără digitizarea a 500 de artefacte, reconstituirea virtuală a unor edificii dacice şi amenajarea a două spaţii expoziţionale multimedia în cadrul muzeelor partenere. Totodată, vor fi reconstituite sanctuare, cetăţi şi alte elemente arhitectonice de epocă dacică, după care artefactele 3D vor fi puse în valoare prin diferite metode, inclusiv prin expoziţii mixte real/virtual. Spaţiile expoziţionale high-tech vor include exponate reale, în paralel fiind dotate şi cu ecrane de mari dimensiuni, pe care vizitatorii să poată urmări reconstrucţiile virtuale. Utilizatorii vor putea inclusiv să se plimbe virtual prin aşezările dacice, cu ajutorul unor ochelari 3D, a telefonului mobil, precum şi a mai multor dispozitive speciale, totul, fără a atinge nici un element tehnic, ci doar pe bază de gesturi. Acest lucru a fost demonstrat ieri, de către specialişti ai universităţii din Cluj. De asemenea, pentru cei aflaţi la mare depărtare, dar care vor să cunoască îndeaproape patrimoniul dacic, se va crea un muzeu virtual 3D, iar artefactele digitalizate vor fi publicate şi pe portalul www.europeana.eu, care este cea mai mare colecţie de obiecte digitale din lume.

Bilanţul momentului
Trebuie spus că din aprilie, de când a fost pus online, site-ul dedicat programului, www.dacit.utcluj.ro, a înregistrat deja câteva mii de vizitatori, în baza de date aflată în testare în variantă Beta s-au bifat 20 de artefacte,  şase monumente se află în faza finală de reconstituire, iar achiziţia echipamentelor va intra în proces de implementare. Totodată, muzeul virtual se va lansa în luna noiembrie a.c. „Este un demers grandios, cu o finanţare de circa un milion de euro, instituţiei noastre revenindu-i suma de circa 200.000 de euro. Până la acest moment, au fost scanate 150 de obiecte, iar până în aprilie 2016 urmează să vă invităm într-un spaţiu expoziţional 3D, în care fiecare dintre noi să devină, pentru câteva minute, unul dintre locuitorii cetăţilor dacice. Muzeul nostru va primi prin program, şase monitoare, trei plasme şi trei proiectoare 3D, toate urmând să facă parte dintr-o sală special dedicată acestui program”, a precizat Liliana Ţolaş (medalion), managerul MCDR Deva. „Vom putea pune în valoare altfel, atât monumentele din zona cetăţilor dacice, cât şi patrimoniul mobil al muzeelor. Elementele care nu se mai regăsesc, de exemplu ateliere sau locuinţe, vor fi reconstituite şi readuse, virtual, în starea în care presupunem că erau iniţial, pe baza informaţiilor pe care le  deţinem. Dacă pe teren, unele lucruri nu mai pot fi restaurate, ele pot fi cunoscute la nivel virtual. O serie de aplicaţii vor face ca vizitatorii să simtă istoria mai aproape, astfel că nu li se va mai părea doar o simplă înşiruire de date”, a afirmat dr. Cristina Bodo, managerul local de proiect. Potrivit conf. dr. univ. Călin Neamţu, coordonatorul principal, Universitatea Tehnică dispune deja de o aparatură pentru scanarea 3D unică în lume, care poate scana totul pe o distanţă de peste 170 de metri, cu acurateţe de 1 mm.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura