Comunitate

Bolnavii de Parkinson, la mâna statului

Anamaria Nedelcoff

Ziua de 11 aprilie este declarată Ziua Internaţională a bolnavilor de Parkinson, la Deva, această zi fiind marcată prin mai multe manifestări, începând cu data de 5 aprilie. Pe de altă parte, peste 800 de semnături ale devenilor au ajuns pe masa secretarului de stat Raed Arafat, cu privire la sprijinirea bolnavilor de Parkinson atât din judeţul Hunedoara, cât şi din întreaga ţară.

Bolnavii cronici vor fi defavorizaţi
Dan Răican, preşedintele Asociaţiei Antiparkinson, spune că aceste peste 800 de semnături s-au strâns pe o petiţie ce solicită modificarea acelor capitole din  Legea Sănătăţii, care prevăd introducerea unui sistem medical privat, lucru care i-ar defavoriza pe bolnavii cronici. ”Cele 800 de semnături s-au strâns în patru zile numai din Deva. Noua Lege a Sănătăţii se află în plină dezbatere, iar înfiinţarea caselor private de sănătate ne-ar conduce la moarte, fiindcă nici o societate de asigurări nu vrea să încheie asigurări de viaţă pentru bolnavii cronici. Dacă apar casele de asigurări private, bolnavii cronici nu vor mai putea fi trataţi. Într-un astfel de sistem, privat, ar veni medicii de la stat pentru salarii mai bune, iar noi am fi lăsaţi unui sistem medical de stat, mai deficitar decât în prezent. Vrem prin acţiunea noastră să-i atragem atenţia domnului doctor Raed Arafat, că nu numai urgenţa este o prioritate, ci şi bolnavii cronici”, a precizat Dan Răican.

Program naţional
Pentru tratarea unui om afectat de cumplita maladie, statul român cheltuieşte cam 1.000 de lei pe lună, din care bolnavul achită 10 la sută, iar noua Lege a Sănătăţii ar putea afecta chiar şi investiţiile statului în încercarea de a vindeca această boală. ”Există la ora actuală un program naţional care include operaţia pacienţilor bolnavi de Parkinson, prin introducerea unui implant electronic în creier şi a unui peacemaker în umăr. S-au făcut până acum 40 de astfel de operaţii la nivel naţional, iar aceste intervenţii au fost suportate de Casa de Asigurări de Sănătate. În momentul de faţă, doar două clinici din Bucureşti au aparatura necesară pentru efectuarea unei astfel de intervenţii, aparatură care costă 15.000 de euro. La noi în judeţ nu avem aşa ceva, iar dacă se introduce sistemul privat de sănătate în această lege, pierdem şi această şansă”, mai spune Dan Răican.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura