Comunitate

Apa curge din nou la Şoimuş

Magdalena Şerban

Din cauza faptului că noua reţea de apă din comuna Şoimuş nu avea avize de la Agenţia de Mediu, Direcţia de Sănătate Publică (DSP), respectiv Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA), conducerea ApaProd SA Deva a decis să sisteze apa potabilă în comună, lucru care s-a întâmplat preţ de mai bine de jumătate de lună. La finele săptămânii trecute, administraţia locală a obţinut însă o derogare de la Consiliul Judeţean Hunedoara, în subordinea căruia se află operatorul, până când totul va fi pus în ordine.

Bobora, mai înţelegător decât toţi
„Mulţumesc preşedintelui CJ Hunedoara, Mircea Bobora, deoarece am găsit înţelegere deplină în urma întrevederii avute, recent, cu dumnealui. Ne dorim închiderea acestui proiect şi nu ne face nici o placere să vedem cum cetăţenii au de suferit din pricina lipsei de apă. Aveam nevoie de termenul de trei luni, pentru a ne rezolva problema.  Ca să ne putem autoriza, aveam nevoie şi de apă. Am montat o staţie de clorinare ce trebuia să injecteze clorul în apă, însă nemaicurgând apă, era imposibil de realizat pasul tehnic şi astfel că nu puteam primi autorizaţia de la DSP. Lucrurile sunt legate între ele. Preşedintele Bobora a cerut conducerii ApaProd acest termen, dorind să ajute oamenii. Sperăm să finalizăm totul în respectivul interval”, a declarat Mihai Irimie (foto), primarul comunei Şoimuş. De altfel, a  fost comandată o expertiză tehnico-finaciară a proiectului şi se va trece la efectuarea sondărilor în teren.

Hocus-pocus cu sesizare
„Din păcate, constructorul nu vrea să facă cererea de recepţie la terminarea lucrărilor, acuzând anumite lucruri. E nemulţumit de faptul că nu l-am plătit pe el, ci prestaţia subcontractantului. Existând un subcontractant declarat, banii au venit cu destinaţie de la Uniunea Europeană. Aşa e normal şi legal. Nu a vrut să ţină cont de asta şi mi-a făcut sesizare la organele de control. De doi ani de zile de când s-a încheiat efectiv lucrarea, acest constructor nu vrea să vină la Şoimuş pentru a-şi închide situaţia. Avem nenumărate cereri pe care i le-am adresat, l-am dat în judecată, însă în motivarea judecătorului s-a invocat lipsa unei legislaţii în baza căreia un constructor să poată fi obligat să facă o recepţie. Singura variantă legală era angajarea unui expert care să facă analiza tehnico-financiară a proiectului. Am contractat serviciul cu trei-patru luni în urmă, cu un expert autorizat pe instalaţii, a analizat proiectul şi toate dispoziţiile de şantier, iar ultima fază o reprezintă vizita în teren, plus notificarea constructorului să-şi finalizeze lucrările neterminate”, a mai spus primarul. Termenul de notificare este de 30 de zile după ce se termină expertiza, iar în cazul în care constructorul nu îşi va finaliza lucrările implementate necorespunzător, se va trece la executarea garanţiei de bună execuţie, urmând ca acestea să fie refăcute de o altă firmă. După expertizare şi finalizarea introducerii reţelei de apă în domeniul public, administraţia locală o poate preda celor de la ApaProd.

Bani europeni, probleme româneşti
În valoare de circa 14 milioane de lei din care s-au realizat lucrări în cuantum de 11,4 milioane, proiectul are la bază aproximativ şapte milioane de lei de la Uniunea Europeană, restul constituind cofinanţare locală. Reţeaua de apă implică satele Şoimuş, Bălata, Boholt, Păuliş şi Chişcădaga. Sunt incluse atât racordurile, cât şi apometrele. Singurul cost pentru fiecare gospodărie în parte ţine de taxa de racordare şi este în valoare de 100 de lei. Sunt 1.300 de locuinţe care vot beneficia de această utilitate. Referitor la tam-tamul mediatic generat de programul de investiţii, primarul crede că s-a exagerat.  „Sunt câţiva care au scris că am fost chemat la DNA pentru a da explicaţii referitoare la acest proiect. Nu este adevărat. Mi s-au cerut doar facturile pe care reprezentantul societăţii de construcţii le-a declarat a fi false. Nu sunt organ de verificare să ştiu ce şi cum e fals, deci nu fac probe grafologice înainte. Dacă mi se aduce o factură, iar dirigintele de şantier îmi confirmă că lucrările au fost executate bine, e ştampilată şi totul e în regulă, nu am cum să opresc o plată către executant. Am dat declaraţii la DNA pentru alte sesizări, asta aşa este, dar nu şi pentru proiectul în discuţie. Ştiţi cum se spune, că dacă nu ai restanţe, nu eşti student, iar dacă nu ai plângeri, nu eşti primar”, a afirmat Mihai Irimie, primarul comunei Şoimuş.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura