Politica si administratie

Ajutoare de urgențã acordate ilegal la Lupeni

05 Primaria Lupeni9058Curtea de Conturi susţine într-un raport că municipalitatea Lupeni a acordat din 2010 şi până în iunie 2012, peste 4.000 de ajutoare unor localnici fără a avea şi documentele care să ateste că banii respectivi au fost cheltuiţi în scopul solicitat.

Controlul a evidenţiat mai multe nereguli
Controlul inspectorilor de la Curtea de Conturi efectuat la municipalitatea Lupeni a scos la iveală şi alte nereguli, cum ar fi deconturi ilegale. Cel mai mare prejudiciu adus bugetului local, arată raportul de control al Curţii de Conturi, a fost cauzat de acordarea în cursul anilor 2010, 2011 şi în perioada ianuarie – iunie 2012, a 4.375 de ajutoare de urgenţă pentru situaţii medicale privind tratamente şi investigaţii în clinici de specialitate. Valoarea acestor ajutoare şi cu care s-a prejudiciat bugetul a fost 1.852.000 lei. Numai că, la dosarele pentru care Primăria Lupeni a făcut plata, nu s-au depus şi „documente care să justifice cheltuirea sumelor respective în scopul pentru care au fost acordate“, se arată în urma controlului. Totodată, raportul Curţii de Conturi Hunedoara arată că administraţia din Lupeni a decontat ilegal, pentru executarea unor lucrări de investiţii, câte un spor de 22% la cheltuielile directe stabilite conform devizului de lucrări pentru materiale şi utilaje, precum şi o cotă de aprovizionare pentru materiale de 18% – 20%. Alte deconturi ilegale vizează „facturi pentru care nu există anexate documente justificative cu privire la serviciile prestate (facilitare publică şi sondarea opiniei publice, servicii de publicitate şi pentru informarea cetăţenilor, susţinerea pe postul de radio a campaniei publicitare, producţia spoturilor şi achiziţiilor publicitare, servicii privind securitatea şi sănătatea în muncă)“.

Primăria va contesta concluziile Curţii de Conturi
Municipalitatea Lupeni, prin administratorul public Gabriel Lungu, este decisă să conteste raportul Curţii de Conturi, dacă la finalizare rămân aceleaşi concluzii privind acordarea ajutoarelor. Lungu explică faptul că toate ajutoarele au fost acordate în baza legii şi pe baza unor criterii bine stabilite. Dă şi un exemplu de acordarea unor ajutoare de urgenţă, cum ar fi minerilor disponibilizaţi ori angajaţilor Oltchim şi pentru care nu s-a cerut nici un document prin care să se poată stabili că beneficiarii erau în dificultate. „Ajutoarele de urgenţă se acordă în baza unei HCL şi legea spune că se pot acorda ajutoare de urgenţă în situaţii de calamitate, dar şi la nivel local, de primar, dacă are la bază o hotărâre a Consiliului local, prin care sunt stabilite criteriile. (…) Ajutoarele de urgenţă se acordau pentru probleme medicale, pentru medicamente ori pentru deplasarea la clinici în alte judeţe. Pentru ca omul să primească banii, el depunea un vraf de documente, cum ar fi acte de identitate, copie după contractul de locuinţa şi documente justificative cu problemele medicale, certificate de handicap, ieşiri din spital etc. Aduceau şi trimiterea la clinica unde trebuia să meargă, că era la Cluj, la Timişoara şi în baza acestor acte noi îi dădeam acel ajutor. Au venit acum cei de la Curtea de Conturi şi i-a trăsnit unuia prin cap, că nu e şi bonul de la medicamente. Acest lucru de a cere bon înainte de a primi banii, e hilar. Tocmai, pentru că nu aveau bani pentru a-şi lua medicamentele, oameni veneau să ceară ajutorul. I-am văzut pe foarte mulţi dintre cei care au primit ajutoarele acestea în audienţe şi erau oameni cu handicap, bolnavi de cancer, săraci”, a declarat Gabriel Lungu.

2 comentarii la „Ajutoare de urgențã acordate ilegal la Lupeni

  • Poate ar fi interesant de verificat daca de aceste ajutoare au beneficiat intradevar cei peste 4000 de lupenari , sau este o gaselnita a celor de la primarie de a sifona bani pentru partid sau buzunarele mai largi ale alesilor ???

  • Catre SIA, DIA, PIA, CIA, DNA, FBI si Curtea de Conturi. Daca vreti cu adevarat sa aflati adevarul cu si despre escrocii astia incepeti cu inceputul si prindeti doi iepuri dintr-odata. Uite cum sta treaba: serviciile alea cu facilitarea publica si sondarea opiniei publice sunt bani care s-au dus catre celebrul Centru Regional pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Protecţie Socială (CROFMPS)(ce activeaza…în cadrul Programului de Cercetări Socio-Economice “Europa Socială 2020”). Cui ii apartine CROFMPS??? Inevitabil, lui Vochitoiu Haralambie prietenul lui Gabriel Lungu, administratorul de la Lupeni si candidatul initial al PPDD la functia de deputat pe colegiul de est Valea Jiului. Ce aflam din ZVJ din data de 06.06.2012? Ca „cercetarea a fost realizată în perioada 28 mai – 4 iunie 2012”, adica se suprapun datele cercetarii cu datele cand au fost sumele …ascunse. Si acum, logic: Vochitoiu, presedinte PPDD, a acceptat ca Lungu de la Lupeni, sluga clanului Rasmerita sa acceada in Parlament pe listele PPDD. Ce primea in schimb? Prima oara bani. Bani pentru campanie si apoi influenta pentru reintoarcerea in PSD. Upppsss…ceva n-a mers. Acum, SIA, DIA, PIA, CIA, DNA, FBI si Curtea de Conturi sa-si faca treaba dupa care TRIBUNALUL. Asa o sa ajungeti si la marele farsor „senatorul” Vochitoiu, aparatorul” poporului, „iubitorul”saracilor. Forza DNA!!!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura